vineri, 14 mai 2010

Tava cu jaratic

Ti-ai jurat sa ramii in forma macar pina la toamna? Foarte bine, asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la dupa-amiezele petrecute in jurul gratarului. Pentru ca acum ai la indemina metode mai sanatoase si mai dietetice de a incinge carbunii.
Simbata dupa-amiaza, echipa ta preferata a cistigat meciul, si ai decis sa sarbatoresti cu prietenii in jurul cutiei cu jaratic. Iar asta inseamna halci de carne din care picura grasime pe bratele tale, si tone de bere, nu? Bun, si ce te faci cu rezolutia ta de a slabi si de a reveni in forma vara asta? Vestea buna e ca nu trebuie sa renunti la gratar pentru a te tine de promisiune. Ce trebuie sa faci insa e sa fii mai inteligent cind prepari gratarul.

Ce sa pui pe gratar

Daca e musai sa fie carne rosie, alege caserole cu etichete pe care scrie "carne slaba". Nu te atinge de bucatile de carne care au zone albe (grasime), de cirnati, hamburgeri si alte carnuri procesate, care contin multe grasimi saturate. Dupa ce ai scos carnea din congelator, decupeaza si arunca zonele de grasime, la fel si pielea
de pe carnea de pui
- aceasta contine foarte multe grasimi, iar daca renunti la ea vei obtine o proportie de grasime de numai 5% la bucata de carne.

Daca nu prea te omori cu pieptul de pui, alege pulpe dezosate, care sint mai putin fade. Puiul fara piele nu e singura optiune pentru cei care vor sa slabeasca: pestele functioneaza la fel de bine. Ambele tipuri de carne au mai putina grasime decit carnea rosie si contin si mai putine grasimi saturate, cele care blocheaza arterele si duc la aparitia bolilor de inima.

Pentru a pastra carnea de pui si pestele fragede pe gratar, inveleste fiecare bucata in staniol si asezoneaza carnea cu zeama de lamiie sau de portocala si multe ierburi proaspete. Un peste intreg la gratar e rapid de facut si constituie o masa sanatoasa si nutritiva. Alege pesti mai grasi, cum e tonul, codul sau somnul, surse foarte bune de acizi grasi omega3.

Nu uita ca marimea conteaza, chiar daca bucatile de carne pe care le-ai pus pe gratar sunt slabe. Pestele sau puiul nu trebuie sa depaseasca dimensiunea de jumatate a propriei
palme, alaturi de o garnitura sanatoasa
si multa salata.

In singe sau bine facut?

Metoda de preparare a carnii, timpul de gatire si temperatura au si ele efect asupra sanatatii tale. Aminele heterociclice, care cresc riscul de cancer, se formeaza in carne atunci cind aminoacizii si creatina reactioneaza la temperaturi mari. De asemenea, cind grasimea de pe gratar curge peste carbunii incinsi, hidrocarburi aromatice policiclice (HAP-uri) ajung direct pe carne cu ajutorul fumului si al flacarilor. Iata un alt motiv sa optezi pentru carnuri slabe: impiedici formarea de substante cancerigene.


Cu cit e lasata mai mult timp pe gratar, cu atit mai multe substante
nesanatoase se vor forma. Cel mai bine e sa maninci carnea in singe sau mai putin facuta, cu exceptia celei de pui
, care trebuie lasata peste carbuni pina cind nu mai e deloc roz. Dovezile arata ca daca maninci carne arsa, iti maresti riscul de cancer la colon
si la stomac. In Africa de Sud, mai mult de 1.245 de barbati sint diagnosticati cu cancer colorectal in fiecare an, si 788 cu cancer la stomac.

Riscul tau de cancer colo-rectal este de 1 la 83, iar pentru cancer la stomac, de 1 la 141. Nu deveni una dintre aceste statistici. Redu numarul gratarelor la maximum 2 pe saptamina. Alege cel mai adesea carne de pui sau peste. Nu arde carnea. si incearca sa maninci cit mai multe fructe si legume, cereale integrale si salate variate.
Grasimea nu e cool stim deja ca grasimea din carnea de pe gratar duce la formarea de substante cancerigene. Dar grasimile pot fi dezastruoase si din alt punct de vedere
, mai ales daca incerci sa slabesti, pentru ca ele contin multe calorii. Per gram, grasimea contine de doua ori mai multe calorii (38 kJ) decit carbohidratii sau proteinele, care amindoua contin cam 17 kJ.

Din nou, marimea conteaza

De exemplu, o lingurita din orice grasime (ulei, unt, smintina) contine cam 107 kJ. Asa ca daca adaugi doua linguri de ulei peste carnea pe care o vei pune pe gratar, una de unt cartofilor copti si doua de maioneza in salata, ai adaugat 800 de kJ mesei tale. Adica echivalentul unei chifle mari sau a doua pahare de whisky.

Accesorii pentru carne

Daca bucata de carne nu poate fi mai mare decit jumatate de palma, ce mai poti pune pe farfurie astfel incit sa nu-ti strici planul de a slabi si totusi sa te saturi? Orice poti aseza in coaja pe gratar, adica sfecla rosie, cartofi, dovlecei sau ceapa, ba chiar si ananas. Sau pune pe un bat de frigaruie bucati de ciuperci, ardei, dovleci si ceapa, vei obtine o garnitura de exceptie.

Ca sa nu mai vorbim de sutele de salate dintre care ai de ales. Salate verzi, rosii, castraveti, ardei si alte legume proaspete au continut extrem de redus
de calorii. Adauga fasole sau mazare pentru savoare siconsistenta, dar incearca sa nu exagerezi cu brinza. Adauga si citeva bucati subtiri de parmezan sau Gruyère in loc de feta ori telemea.

Sau, si mai sigur
, adauga citeva linguri de brinza slaba de vaci
. si, cel mai important, fii atent la grasimile ascunse din salate. Nu-ti strica sfinta salata cu sosuri pacatoase, cum e cel din salata Caesar. Mai bine foloseste cantitati mici din vinegrete mai usoare, cu putin ulei de masline, otet balsamic sau suc de lamiie. Renunta la salatele de paste si de cartofi, contin multa maioneza. Ce poti face este sa coci un cartof la gratar si sa-l maninci cu brinza slaba de vaci.

Pierzi grasime, nu savoare

Doar pentru ca o anumita reteta
te ajuta sa slabesti nu inseamna ca ea trebuie sa fie si fada. Incearca urmatoarele idei si vei fi obligat sa recunosti ca am dreptate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu