Cele mai bune 10 alimente pe care nu le maninci
Vrei sa-i faci corpului tau un pustiu de bine? Nu trebuie decit sa iti extinzi lista de cumparaturi.
- Pagina 1/5
-
- pagina anterioara
- pagina urmatoare
Sint multe alimente dupa care organismul tau tinjeste in tacere, si care nu ajung niciodata in interiorul cosului tau de cumparaturi. De unele dintre ele cu siguranta n-ai auzit, pe altele pur si simplu le uiti de fiecare data. De aceea le-am adunat noi la un loc, sa ti le supunem atentiei. Asaza-le pe masa si-ti garantam sanatatea, fara sa ai nevoie de vreo reteta. Presara putina scortisoara in cafea − iti va reduce colesterolul.
Antioxidantii, pe limba noastra
Stiinta s-a decis: legumele sint bune pentru organism. Iar motivul din spatele acestei decizii sint substantele chimice pe care le produc in corp, si anume antioxidantii. Dupa cum sugereaza si numele lor, acesti compusi apara organismul de procesul numit oxidare. Oxidarea e ca un fel de ruginire cauzata de radicalii liberi, atomi de oxigen instabili care ataca celulele, provocind distrugeri lantului de ADN de la nivelul celulelor si crescind astfel riscul de cancer.Din fericire, antioxidantii stabilizeaza radicalii liberi, impiedicindu-i sa-ti mai atace celulele. In concluzie, daca maninci cit mai multe alimente bogate in antioxidanti, vei creste cantitatea de substante benefice din singe. Rezultatul? Fiecare imbucatura iti intareste organismul cu ajutorul medicinei preventive naturale.
Sfecla
Aceasta radacina aspra la atingere e mai dulce decit orice alta leguma, iar asta o face extrem de gustoasa, in ciuda aspectului neatragator.De ce e sanatoasa: Sfecla e ca un fel de spanac de culoare rosie. La fel ca mincarea-minune a lui Popeye marinarul, sfecla rosie este una dintre cele mai bune surse de folati si betaina. Aceste doua substante nutritive lucreaza impreuna pentru a reduce nivelul homocisteinei din singe (compus inflamator ce iti poate afecta arterele si-ti creste riscul de boli de inima). In plus, mai multe studii recente pe hamsteri de laborator au demonstrat ca pigmentii naturali (betacianine) care dau sfeclei culoarea purpurie au calitati anticancerigene.
Cum o consumi: Proaspata si cruda, nu din borcan. Incalzirea ii reduce calitatile antioxidante. Pentru o salata simpla de o persoana, spala si cojeste o sfecla medie, apoi da-o prin razatoarea mare. Asezoneaz-o cu o lingura de ulei de masline, amestecat cu sucul unei jumatati de lamiie. Poti minca si frunzele si tulpina, si ele contin multe vitamine, minerale si antioxidanti.
Taie tulpina chiar din locul in care incep sa creasca frunzele si spal-o bine de tot. Gata, acum e numai buna de aruncat in salata. Daca vrei o garnitura, prajeste frunzele, alaturi de o lingura de ulei de masline si un catel de usturoi, la foc mediu. Garnitura e gata cind frunzele se ofilesc, iar tulpinile se inmoaie. Adauga sare, piper si putin suc de lamiie, plus o lingura de parmezan proaspat.
Varza
Consumata aproape zilnic de catre asiatici, varza e mai putin populara in Europa si SUA. De ce e sanatoasa: O cana de varza tocata marunt are doar 22 de calorii si este plina de substante nutritive valoroase. In capul listei sta sulforafanul, o substanta chimica ce creste productia de enzime eficiente in lupta impotriva radicalilor liberi, reducind astfel riscul de cancer. De fapt, cercetatorii Universitatii Stanford au demonstrat ca sulforafanul are capacitatea de a creste nivelul enzimelor anticancer mai mult ca orice alta substanta chimica provenita din plante.Cum o consumi: Adauga o mina de varza pentru un burger mai crocant si mai sanatos. Sau pentru un sendvis mai sanatos ori o salata mai gustoasa. Asta daca nu cumva vrei sa incerci o salata in stil asiatic.
Iata de ce ai nevoie:
- 4 linguri ulei de alune sau de canola sucul a doua lamii verzi
- 1 lingura sriracha
- sos de chilli asiatic
- ½ varza medie, tocata sau data prin razatoare
- ¼ cana alune prajite
- ½ cana morcov ras
- ¼ cana patrunjel tocat.
Guava
Guava e un fruct tropical obscur putin acid, cu o dulceata ce se intensifica pe masura ce te apropii de miezul fructului.De ce e sanatoasa: Guava are o concentratie mare de licopen - un antioxidant eficient in prevenirea cancerului de prostata -, mai mare decit toate celelalte legume de pe planeta, mai mare chiar decit cea a rosiilor si a pepenelui. In plus, o cana de guava contine 688 miligrame (mg) de potasiu, adica aproximativ 63% in plus fata de cit vei gasi intr-o banana normala. Mai mult, guava are si multe proteine: aproape 9 grame (g) intr-o cana.
Cum o consumi: Cu totul, de la coaja la seminte. Fructul e comestibil integral, si e chiar foarte hranitor. Coaja singura are mai multa vitamina C decit ti-ar oferi o portocala intreaga. O poti gasi la sectiunea de fructe exotice a supermarketurilor.
Prazul
Ascunsa printre salate cu frunze voluminoase, aceasta leguma usor amara, usor sarata provine de pe tarmurile Mediteranei.De ce e sanatos: Jumatate de cana de praz gatit contine o cantitate uriasa de luteina si zeaxantina: cam 10 mg din fiecare. Conform spuselor cercetatorilor de la Harvard, aceste elemente specifice plantelor, numite si carotenoizi, au puterea de a-ti apara retina de procesul inevitabil de imbatrinire, ca urmare a faptului ca ambele substante nutritive de mai sus se acumuleaza in retina si absorb acele raze de lumina de unda scurta care deterioreaza ochiul si vederea. Cu alte cuvinte, cu cit consumi mai multa luteina si zeaxantina, cu atit mai protejati sint ochii tai de factori periculosi.
Cum il consumi: Prazul merge foarte bine cu carnea la gratar, dar e folosit adesea si ca pat de verdeata pentru peste copt. Spala si usuca mai multe frunze de praz, apoi toaca-le in fisii late de 3 cm. Intr-o tigaie mare, incalzeste o lingura de ulei de masline, adauga doi catei de usturoi pe care in prealabil i-ai curatat si zdrobit usor. Cind uleiul incepe sa scoata fum, adauga prazul si lasa-l sa se prajeasca timp de 5-7 minute, pina cind frunzele si tulpinile devin moi. Arunca usturoiul si adauga un praf de sare si unul de piper.
Scortisoara
Acest condiment vechi de cind lumea ajunge din pacate in stomacul barbatilor doar la munte, ca praf aromat in canile cu vin fiert de pe pirtie.De ce e sanatoasa: Scortisoara contribuie la mentinerea in cote normale a nivelului de zahar din singe, iar asta reduce riscul bolilor de inima. De fapt, un grup de cercetatori americani a demonstrat ca pacientii suferinzi de diabet de tip 2 care consuma un gram de scortisoara pe zi timp de 6 saptamini (cam un sfert de lingurita zilnic) si-au redus nu numai nivelul zaharului din singe, dar si pe cel al trigliceridelor si colesterolului rau. Responsabile pentru aceste efecte pozitive sint anumite componente active ale scortisoarei care sporesc de sase ori capacitatea celulelor organismului uman de a metaboliza zaharul.
Cum o consumi: Nu ai nevoie de sosuri complicate. Tot ce trebuie sa faci este sa presari cite putin praf in cafea sau in bolul de cereale cu lapte.
Iarba grasa
Desi Departamentul American de Alimente si Medicamente considera iarba grasa doar un tip de iarba cu frunza lata, ea este extrem de populara ca leguma in multe alte state precum China, Mexic si Grecia.De ce e sanatoasa: Grisita are cea mai mare cantitate de grasimi omega-3 (benefice inimii) dintre toate plantele cunoscute de om, conform cercetatorilor de la Universitatea Texas din San Antonio. Oamenii de stiinta au mai demonstrat si ca aceasta planta are de 10-20 de ori mai multa melatonina - un antioxidant despre care se crede ca poate stopa evolutia cancerului - decit orice alt fruct sau alta leguma testate vreodata.
Cum o consumi: In salata. Iarba grasa trebuie tratata ca un inlocuitor al salatei verzi. Frunzele si tulpinile sint crocante, numai bune de mestecat si suculente, si in plus au un gust proaspat de lamiie. Cauta iarba aceasta miraculoasa la piata sau in supermarket, la raionul de condimente etnice. O mai poti gasi si in salate gata preparate, in fast-fooduri.
Sucul de rodie
O bautura foarte populara secole de-a rindul in Orientul Mijlociu, sucul de rodie a devenit de curind la moda si in Europa si America.De ce e sanatos: Cercetatorii israelieni au descoperit ca persoanele care beau 50 de grame de suc de rodie pe zi au tensiunea arteriala (cifra mai mare) cu 21% mai mica si o circulatia sangvina mult mai buna la nivelul inimii. 100 g din acelasi suc ofera 50% din ratia zilnica necesara de vitamina C.
Cum il consumi: Cauta in supermarketuri suc natural din rodie. Ar fi grozav daca sucul achizitionat n-ar contine deloc zahar adaugat, pentru ca e atit de puternic, incit nu ai nevoie decit de o cantitate mica zilnic.
Coacaze
Aceste fructe minuscule sint bune de mestecat si seamana la gust cu ciresele si cu afinele. Ce-i mai important este ca ele sint folosite ca medicament in Tibet de peste 1.700 de ani.De ce sint sanatoase: Coacazele contin cei mai multi antioxidanti dintre toate fructele. Si desi cercetatorii lumii moderne au inceput sa le studieze doar de curind, ei au descoperit pe hamsterii de laborator ca zaharurile care confera coacazelor gustul dulce reduc rezistenta organismului la insulina - un factor de risc de diabet.
Cum le consumi: Amesteca un pumn de coacaze proaspete sau uscate cu o cana de iaurt, presara-le peste un bol de cereale sau maninca-le pur si simplu. Le poti gasi in piata sau la raionul de fructe al supermarketului.
Prune uscate
Nu e cazul sa te gindesti la obiceiurile bunicii. Prunele uscate sint la fel de actuale indiferent de diferentele intre generatii.De ce sint sanatoase: Deoarece contin cantitati mari de acizi clorogenic i si neoclorogenici, antioxidanti foarte eficienti in combaterea unui radical liber care cauzeaza pagube iremediabile celulelor tale, iar aceste pagube sint considerate a fi o sursa sigura de cancer.
Cum le consumi: Drept aperitiv. Impatureste fiecare pruna uscata intr- o foaie fina de prosciutto crud si sigileaza pachetul cu o scobitoare. Pune-le apoi la cuptor timp de 10-15 minute, pina se inmoaie prunele, iar bucatile de prosciutto devin crocante. Grasimea se va topi si te va lasa sa te bucuri de o delicatesa decadenta, gustoasa si sanatoasa.
Semintele de dovleac
Aceste lucruri marunte care se arunca atunci cind se gateste placinta de dovleac sint de fapt cele mai hranitoare componente ale dovleacului.De ce sint sanatoase: Semintele de dovleac sint cea mai placuta metoda de a te asigura ca ingerezi necesarul zilnic de magneziu. Iar asta e foarte important, pentru ca cercetatorii francezi au descoperit ca persoanele care cont in niveluri ridicate de magneziu prezinta un risc cu 40% mai mic de a muri inainte de vreme decit cele cu mai putin magneziu in organism. Din pacate insa, studiile arata ca, in medie, barbatii consuma cu 20% mai putin din doza zilnica de magneziu recomandata.
Cum le consumi: Intregi, cu tot cu coaja (are multe fibre). Semintele de dovleac prajite contin 300 mg magneziu la fiecare 50 g. Nu trebuie decit sa consumi o punga de seminte zilnic pentru a-ti asigura doza recomandata de magneziu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu