vineri, 14 mai 2010

In cautarea stilului suprem: Kendo

Kendo - calea sabiei

Reporterul Men's Health, aflat in cautarea formei de lupta supreme, s-a antrenat in stilul cu cel mai inalt grad de martialitate.

Istoria

Kendo nu este creatia unei singure persoane. Tocmai
din acest motiv este greu de stabilit o data a fondarii sale ca arta martiala. Cu toate acestea, dovezi ale artei minuirii sabiei exista inca din secolul al 8-lea e.n. in Japonia. Patru secole mai tarziu, in timpul perioadei Kamakura, samuraii au inceput sa dezvolte arte ale razboiului precum calaritul, tirul cu arcul si minuirea sabiei. in aceasta perioada kendo a evoluat sub influenta directa a Zen Budismului. De aici, samuraii au preluat lipsa grijii fata de propria persoana in timpul luptelor.
Diferenta dintre viata
si o moarte onorabila devenise iluzorie. Tot ei au fondat scoli de kendo care continua traditia pina in zilele noastre si formeaza baza stilului predat in dojo-uri. Incarcatura spirituala era prezenta inca de la inceputuri. Numele pe care scolile le-au preluat sint relevante. Itto-Ryu (scoala unei singure sabii) descrie conceptia de lupta a fondatorului sau: toate taierile isi au originea intr-una singura, esentiala. Muto (scoala fara sabie) creeaza subtilitati pronuntate. Cel care i-a fost parinte, Yamaoka Tesshu, credea ca "nu exista sabie in afara gandirii".
Esenta kendo-ului care transcende procesul gindirii a fost preluata intr-o forma modificata si de scoala Munen Muso-ryu (fara intentie, fara preconceptie).

Competitia

In sistemul competitional, cunoscut sub numele
shiai, sint punctate doar loviturile care dovedesc o perfecta coordonare intre spirit, arma si trup. Pentru ca un atac sa fie eficient
, shinai-ul trebuie sa loveasca zona specifica, contactul acestuia sa fie simultan cu cel al piciorului pe podea, iar practicantul sa se exprime vocal prin kiai. Mai mult decit atat, treimea superioara a shinai-ului este cea care loveste tinta si apoi deseneaza trasa ideala, iar sportivul trebuie sa dea dovada ca inainte de lovire, in timpul acesteia si dupa este intr-o stare de lupta pozitiva, numita zanshin, ce permite riposta in orice moment. Victoria poate fi adjudecata la puncte.

Echipamentul

Practicantii de kendo nu pot fi confundati. Sabiile, uniforma si armura ii disting fata de ceilalti practicanti de arte martiale. Sabiile pot fi de doua feluri: bokken sau shinai. Prima este confectionata din stejar sau un alt lemn tare si este intrebuintata in exercitiile prestabilite, numite kata. Cea de-a doua este compusa din patru stinghii de bambus si este folosita pentru toate celelalte parti ale antrenamentului, inclusiv in competitii. Uniforma este formata din hakama si keikogi.
Protectia este asigurata de o armura,numita bogu si care are patru elemente:
  • casca (men)
  • protectia pentru piept (do)
  • protectia pentru solduri si coapse (tare)
  • manusi (kote).
Cele mai bune secrete pentru activitatea fizica le gasesti citind toate articolele de specialitate postate pe blogul meu.

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu