Muay Thai - pregatire de top
Urmatorul popas pentru reporterul Mens Health, aflat in cautarea stilului suprem de arte martiale, este o sala de Muay Thai. Si nu oricare, ci una care produce campioni: Respect Gym.
Aici sunt pregatiti de antrenorii Alin Panaite si Alexandru Amarfei luptatori precum Ionut Atodiresei, Andrei si Adrian Buda, Alexandru Nedelcu s.a. Dupa ce au fost rezervate doar sportivilor profesionisti, antrenamentele sunt deschise acum si publicului larg. Reporterul nostru a fost insa invitat sa se pregateasca alaturi de cei care lupta in competitii.
Muzica thailandeza rasuna in sala. E primul indiciu ca antrenamentul incepe. Fiecare sportiv se incalzeste separat. Dupa aproximativ 20 de minute, Panaite ii grupeaza pe perechi si le explica ce trebuie sa lucreze. Reporterul MH primeste sarcina de a lovi sacul in combinatia pumn-genunchi: directa de dreapta urmata de o lovitura cu genunchiul drept. sacul pare greu de clintit. in jurul sau, luptatorii izbesc sacii, iar zgomotul produs
acopera muzica din fundal.
acopera muzica din fundal.
Trebuie sa rotesti mai mult trunchiul la lovituri, este sfatul pe care il primeste reporterul de la Amarfei. Dupa cateva minute lucrurile se schimba. Forta loviturilor e ceva mai mare. Acum se trece la exercatiile cu partener. Unul loveste, celalalt blocheaza si riposteaza cu o lovitura joasa de picior. Toti sportivii folosesc protectii pentru tibii. Cu toate acestea, loviturile biciuite tintesc pulpa adversarului si lasa urme.
Cateva astfel de lovituri si omul nostru anunta solemn ca doreste sa ia o pauza. Finalul antrenamentului aduce insa partea de lupta, cunoscuta si ca sparring. Reporterul MH este invitat in ring. Isi aduce aminte de impactul provocat de intilnirea dintre cot si sac, de loviturile bicuite peste tibii sau de sunetul infundat provocat de manusi. Refuza politicos. Mai sunt totusi cateva reportaje care il asteapta... intreg.
Din ring, la spital
Cu greu poate fi gasit un stil de lupta, fara arme, mai dur ca Muay Thai-ul. Cunoscut si ca ,,box thailandez" sau ,,arta celor 8 arme", stilul foloseste loviturile de pumn, cot, genunchi si picior pentru a scoate adversarul din lupta. Forta aplicata acestor lovituri este data de cele mai multe ori prin rotirea trunchiului.
De altfel, duritatea competitiilor de Muay Thai a cunoscut o perioada in care luptatorii aveau pumnii infasurati cu sfori deasupra carora se lipeau cioburi de sticla.
Vremurile acelea au apus, insa in continuare sunt multe cazuri in Thailanda cand, la finalul unui meci, unul sau ambii sportivi ajung direct
la spital. Aceste atribute, alaturate unei lupte aproape perfecte in picioare, au dus la abordarea stilului si pentru luptatorii din MMA, competitii cu reguli reduse, ce permit si lupta la sol. Acestia se pregatesc in majoritatea cazurilor pentru lupta in picioare in Muay Thai.
la spital. Aceste atribute, alaturate unei lupte aproape perfecte in picioare, au dus la abordarea stilului si pentru luptatorii din MMA, competitii cu reguli reduse, ce permit si lupta la sol. Acestia se pregatesc in majoritatea cazurilor pentru lupta in picioare in Muay Thai.
Istorie
Muay Thai-ul se impleteste cu istoria Thailandei. Multe arte martiale, precum Aikido, Karate sau Taekwondo, sunt considerate a fi antice, insa nu au o istorie mai veche de 100 de ani. Nu este si cazul Muay Thai-ului, a carui dezvoltare s-a facut pe mai mult de 2.000 de ani, ca forma de aparare a thailandezilor in fata diferitelor agresiuni.
Regele Naresuan cel Mare, unul dintre cei mai celebri conducatori ai Thailandei, era, la rindul sau, un impatimit practicant al stilului si a decretat ca acesta sa faca parte din pregatirea militarilor.
Cu timpul, arta martiala a devenit ,,sport national", iar competitiile de gen au inceput sa umple stadioanele din intreaga tara. Regulile au devenit mai putin permisive, iar instructori de Muay Thai au calatorit catre toate colturile lumii pentru a deschide sali.
In 1997, a fost creat in Thailanda ,,Institutul de Muay Thai", acreditat de Ministerul Educatiei, si care, alaturi de ,,Consiliul Mondial de Muay Thai", infiintat in 1995, are rolul de a promova stilul
in lume.
in lume.
Rupe-l in clinci!
Daca nu te-au convins meciurile din K-1, ti-o spunem si noi: o pozitie dominanta in lupta de aproape poate decide soarta unei infruntari. Iar luptatorii de Muay Thai sunt specialisti in asa ceva. in majoritatea stilurilor de lupta, atunci cand cei doi sportivi ajung in clinci, sunt separati de arbitru.
Tocmai
de aceea nici nu se pregatesc specific pentru astfel de situatii. in Muay Thai, o parte importanta a pregatirii este cea pentru clinci. Aceasta este situatia in care loviturile de genunchi sunt aplicate cel mai des si pot fi frontale - unele care tintesc plexul, figura etc. - sau laterale, care vizeaza coapsele, ficatul sau rinichii.
de aceea nici nu se pregatesc specific pentru astfel de situatii. in Muay Thai, o parte importanta a pregatirii este cea pentru clinci. Aceasta este situatia in care loviturile de genunchi sunt aplicate cel mai des si pot fi frontale - unele care tintesc plexul, figura etc. - sau laterale, care vizeaza coapsele, ficatul sau rinichii.
Cum sa folosesti clinciul
- Impreuneaza palmele peste ceafa adversarului si fixeaza-ti coatele cat mai apropiate unul de celalalt, in pieptul sau.
- Trage de capul sau in jos pentru a putea sa-l ataci mai usor cu o lovitura de genunchi in figura.
- Dezechilibreaza-l constant. Cu cat adversarul este mai preocupat sa-si pastreze echilibrul, cu atit este mai vulnerabil. Mai mult decat atit, printr-o dezechilibrare puternica il poti trimite la pamant.
- Variaza loviturile. Loveste atit cu genunchii, cat si cu coatele, dupa ce ai creat putin spatiu intre voi.
Punctele slabe
Fata de multe arte martiale traditionale, Muay Thai este un stil care evolueaza prin diversitatea antrenamentelor pe care le fac practicantii sai. Daca pana recent una dintre hibele sale erau loviturile de brat, acum lucrurile s-au schimbat.
Cel mai bun exemplu in acest sens este progresul inregistrat de cunoscutul luptator din K-1 Max Buakaw Por Pramuk, care a inceput sa-si atace adversarii cu lovituri surprinzatoare de brat. Fiind eminamente un stil in care se pune accentul pe lupta in picioare, Muay Thai-ului ii lipseste partea de lupta la sol.
5 motive pentru a practica stilul
- Vei avea un mijloc de autoaparare de temut. Loviturile sunt extrem de puternice, formatul antrenamentelor, care contine partea de sparring, este realist, iar lupta in clinci este perfecta pentru situatiile in care agresorul incearca sa te tranteasca la pamant.
- Iti vei antrena toti muschii. Diversitatea exercatiilor: fara adversar (lupta ,,cu umbra"), la sac, la palmare sau cu adversar te va face sa-ti folosesti la intensitate maxima fiecare particica a corpului.
- Arzi o multime de calorii. Reporterul MH poate confirma: antrenamentul desfasurat in sala de Muay Thai i-a adus cele mai istovitoare doua ore din viata
sa. - Vei avea un abdomen de invidiat. Nu exista luptatori de Muay Thai cu burtica! De ce? Pe linga intensitatea antrenamentelor, toate loviturile implica folosirea din plin a muschilor abdominali. Orice lovitura genereaza forta prin contractia partii mediane a corpului.
- Dobindesti flexibilitate. Pentru a lovi capul unui adversar cu piciorul ai nevoie de o mobilitate de invidiat. stretchingul e o parte importanta a antrenamentelor de Muay Thai si sunt luate in considerare toate articulatiile.
Mini-dictionar
- Nak Muay - luptator de Muay Thai
- Kru - instructor sau antrenor
- Ajarn - instructor cu grad avansat fata de kru
- Wai khru ram muay - dans
ritual premergator unei lupte - Pra Jiad - accesoriu
folosit pe brate de unii luptatori - Mong Kon - accesoriu purtat pe cap de luptatori
- Puang Malai - ghirlanda de flori
pe care luptatorii o primesc inaintea unei lupte de la prieteni sau fani.
Cele mai bune secrete pentru activitatea fizica le gasesti citind toate articolele de specialitate postate pe blogul meu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu