Pacaleste-ti stomacul
7 moduri de a-ti umple si de a-ti subtia rapid
burta.
Cercetatorii Universitatii Cornell au adresat de curind unor subiecti urmatoarea intrebare: "Cum iti dai seama ca e cazul sa te opresti din mincat?"
Raspunsul poate parea evident. La urma urmei, stim cu totii cum sa impingem farfuria la o parte cind ne simtim plini, nu? Ei bine, nu chiar. Se
pare ca persoanele slabe fac intr-adevar asta, dar cele mai plinute se bazeaza mai mult pe semnale exterioare pentru a-si da seama cind e cazul sa se opreasca.
De exemplu, tipii mai rotunzi se simt plini abia cind:
- Farfuria lor e curata luna.
- Toti ceilalti de la masa au terminat de mincat.
- Emisiunea TV la care se uitau s-a incheiat de mult.
Din pacate, aceste indicii nu au nimic de-a face cu lucrurile pe care acesti oameni le simt fizic. Se intimpla deseori ca legatura dintre creier si corp sa nu functioneze. Iar cind mincatul se desfasoara in lipsa
creierului, alimentarea in exces devine o rutina.
Factorul cheie in acest proces pare a fi o zona din creier care se numeste amigdala posterioara stinga, sau APS. Aceasta zona monitorizeaza cantitatea de mincare din stomacul tau in timp ce maninci. In momentul in care alimentele din stomac ajung la un nivel confortabil, APS ii da semnal creierului tau ca e momentul sa pui furculita jos.
Problema e modul ceva mai greoi in care acest semnal e transmis creierului: ca si cum ai vrea tu sa trimiti un film pe o conexiune dial-up, intr-o lume a conexiunilor pe fibra optica. Multi barbati ingurgiteaza in continuare mincare mai rapid decit poate spune creierul lor "Stop".
- Principiul esential e urmatorul: pentru a-ti reduce dimensiunile burtii, trebuie sa incepi s-o asculti. Am analizat bine studiile in domeniu si am discutat cu cei mai buni experti pentru a te ajuta sa inveti sa faci asta. Foloseste aceste sapte strategii simple si te vei simti satul fara sa-ti alimentezi excesiv organismul.
- Stai jos cind iei gustarea. Se pare ca eticheta impusa la mesele formale te face sa crezi ca maninci mai mult decit consumi in realitate, fapt ce te poate ajuta sa te simti plin mai devreme. Un studiu canadian realizat in 2006 a aratat ca atunci cind voluntarii luau prinzul la o masa frumos aranjata, ei mincau cu o tre-ime mai putin decit atunci cind se asezau singuri la masa din bucatarie.
Gindeste-te la aceasta regula ca la un fel de Zen al mincatului: daca tratezi fiecare experienta culinara drept un eveniment extraordinar ce merita respect si admiratie, ai sanse mai mici sa folosesti furculita drept lor.
Stomacul la control
Ti-e cu adevarat foame sau doar ti se pare?
Acest principiu trebuie aplicat nu doar celor trei mese principale, ci si gustarilor dintre ele.
Inchide televizorul
Cercetatorii Universitatii Massachusetts au descoperit ca persoanele care se uita la TV in timp ce iau masa consuma in medie cu 288 mai multe calorii decit cei care renunta la
compania micului ecran. Ce vezi la televizor iti distrage atentia, iar
creierul pur si simplu nu-si mai da seama cind te-ai saturat.
Maninca incet si savureaza
Fii foarte atent la primele trei inghitituri, pe care de obicei lumea le da pe git rapid, de foame si pofta. De fapt, cel mai bine e sa te comporti exact ca un critic culinar. Examineaza textura mincarii, savureaza aromele din gura, apoi fii atent la felul in care mincarea aluneca pe git.
Psihologic vorbind, acest tip de mincat meditativ te ajuta sa te saturi repede si promoveaza un sens de satisfactie generala la finalul mesei. In timp ce maninci, incerca sa condimentezi cit mai inventiv mincarurile mai fade, cum e omleta, adaugind sos iute sau boia. Mincarurile condimentate sint constientizate mai rapid de creier, care e alert si gata sa te anunte cind sa te opresti.
Inghite, apoi respira adinc.
Oamenii de specialitate ai Universitatii Rhode Island au descoperit ca pauzele intre inghitituri scad norma de calorii ingurgitate cu aproape 10%. Respiratul te ajuta sa masori cit de foame iti este, pentru ca iti redirectioneaza atentia spre corp, si nu spre ce ai in farfurie. In plus, respiratul prelung drept pauza culinara e extrem de practic, pentru ca il poti executa la orice masa, fara a atrage atentia celorlalti participanti asupra ta.
Nu-ti imparti mincarea.
Cercetatorii au observat ca barbatii care maninca in compania amicilor dau pe git cu 60% mai mult decit cei care iau masa alaturi de partenera lor. Asta pentru ca deseori tindem sa mincam cam la fel de mult ca persoana care ne insoteste. Desigur, nu inseamna ca trebuie sa stai
acasa cind toti prietenii tai ies la masa. Dar ai grija la meniu. Alege un antreu rezonabil si evita alimentele populare, ca piinea, aripioarele picante si pizza, de exemplu, care-ti fac cu ochiul din farfuriile prietenilor.
Tine un jurnal al mincarii
E un mod
eficient de a-ti reaminti cit de mult maninci zilnic. Un jurnal bun nu e deloc complicat. Cercetatorii Universitatii Pittsburgh au aflat ca persoanele care scriau doar dimensiunea fiecarei mese (S, M, L, XL) s-au bucurat de scaderi serioase in greutate, la fel ca cei care scriau exact cit consuma la fiecare masa. Detaliaza motivatia din spatele fiecarei mese sau gustari. Iti era cu adevarat foame, sau doar te plictiseai inainte de culcare? A recunoaste ca nu-ti era cu adevarat foame e inca un pas spre ascultarea semnalelor propriului corp.
Nu te increde in meniul "sanatos".
Conform unui nou studiu publicat in Journal of Consumer Research, ai sanse mari sa subestimezi numarul caloriilor din meniul tau cu aproape 35%. Cea mai buna abordare este sa analizezi bine toate ingredientele comenzii tale. Cei care fac asta consuma cu 54% mai putine calorii decit cei care nu se preocupa deloc de acest aspect.
5 ingrediente care umplu stomacul
Potoleste un
stomac flamind cu aceste alimente satioase. Fiecare dintre ele iti ofera o doza mare de proteine ce combat foamea, dar si multe
fibre ce te vor tine satul multe ore dupa ce-ai mincat.
1. Migdale
Alaturi de 6 g de proteine, un pumn de migdale contine aproape 9 g de grasimi sanatoase, mononesaturate.
2. Ovaz
Le poti multumi celor 4 g de fibre dintr-o cana de ovaz pentru un mic dejun satios si dietetic.
3. Somon
100 de g de somon contin 22 g de proteine si sint o sursa excelenta de grasimi omega 3.
4. Quinoa
Se gateste ca orice alt gen de cereale, dar contine un tip de proteina similar celui ce se gaseste in oua si carne si care ajuta la cres terea masei musculare.
5. Fasole neagra
Toate legumele contin o tona de
substante nutritive, dar fasolea se afla in top, cu cantitati egale de fibre si proteine - 15 g din fiecare la o cana de fasole. Se asorteaza perfect cu aproape orice salata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu