vineri, 14 mai 2010

despre Vin (degustarea)

Pentru a degusta un vin, nu e musai sa-ti incarci memoria cu termeni specializati. "Mmm" si "Bleah!" iti pot fi uneori la fel de utili.

Consistenta

"Corpul" vinului, asa cum il percepi cind il plimbi prin pahar si atunci cind il tii in gura. Consistenta vinului poate fi comparata cu cea a laptelui.

Fructozitate

Stim cu totii ca vinul este facut din struguri, dar miracolul fermentatiei ii aduce vinului savoarea abia perceptibila a altor fructe
: mar au para
in vinurile albe, zmeura sau cirese in cele rosii.

Sec, demi-sec, dulce

Cind e sec, e fara zahar. Demi-secul mai pastreaza urme de zahar. Iar vinul dulce e considerat, in general, un vin-desert sau potrivit pentru a insoti o prajitura ori brinzeturile consumate la sfirsitul mesei.

Aciditatea

Toate vinurile o au, doar ca la unele e mai pregnanta decit la celelalte. Aciditatea este cea care ii confera vinului
vioiciune si te face sa-ti lingi buzele... si aratatorul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu