Pentru a degusta un vin, nu e musai sa-ti incarci memoria cu termeni specializati. "Mmm" si "Bleah!" iti pot fi uneori la fel de utili.
Consistenta
"Corpul" vinului, asa cum il percepi cind il plimbi prin pahar si atunci cind il tii in gura. Consistenta vinului poate fi comparata cu cea a laptelui.
Fructozitate
Stim cu totii ca vinul este facut din struguri, dar miracolul fermentatiei ii aduce vinului savoarea abia perceptibila a altor
fructe: mar au
para in vinurile albe, zmeura sau cirese in cele rosii.
Sec, demi-sec, dulce
Cind e sec, e fara zahar. Demi-secul mai pastreaza urme de zahar. Iar vinul dulce e considerat, in general, un vin-desert sau potrivit pentru a insoti o prajitura ori brinzeturile consumate la sfirsitul mesei.
Aciditatea
Toate vinurile o au, doar ca la unele e mai pregnanta decit la celelalte. Aciditatea este cea care ii confera
vinului vioiciune si te face sa-ti lingi buzele... si aratatorul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu