Sint regiuni in lume unde carnea este greu accesibila, iar pentru o mare parte din populatie alunele sau alte produse similare reprezinta o sursa acceptabila de proteine. Inca din Antichitate oleaginoasele au fost consumate in mod curent de un mare numar de persoane si recent s-a descoperit ca un motiv pentru care dieta mediteraneeana este considerata de sute de ani unul dintre cele mai sanatoase moduri de alimentatie este includerea de seminte in multe din meniurile sale.
Nucile si rudele lor sint cu adevarat variate. Cresc in toata lumea, au forme si marimi diferite si se comercializeaza in multiple feluri: cu sau fara coaja, intregi sau maruntite, crude ori prajite uscat sau in ulei, sarate ori caramelizate, varsate sau in ambalaje de toate culorile etc. Unele se consuma ca atare dupa culegere, altele au nevoie sa fie uscate ori prelucrate termic pentru o pastrare mai indelungata. Semintele crude au avantajul ca nu li se adauga grasimi la prajire, dar au mai putina aroma si se strica mai repede.
Nucile
Sint printre cele mai valoroase alimente din grupa lor, bogate in minerale (cupru, magneziu, mangan), fara multe glucide, cu fibre ce ajuta digestia si cu proteine. Ele includ un acid gras omega-3 nesaturat, compus benefic pentru aparatul cardiovascular. S-a estimat ca o doza zilnica de 2 grame de acizi omega-3 - adica echivalentul gasit in vreo 25 g nuci - este suficienta pentru obtinerea efectului protector cardiovascular. Alti componenti utili ai nucilor sint sterolii, substante care blocheaza absorbtia colesterolului la nivel intestinal si astfel diminueaza depunerile de grasimi pe peretii arteriali.Tot ele au flavonoide similare celor din fructele de padure, substante care ajuta la mentinerea elasticitatii fibrelor conjunctive, protejeaza retina si vasele de singe, si (in prezent se cerceteaza daca) inhiba cresterea celulelor canceroase. Din cauza continutului mare in grasimi, nucile sant printre cele mai perisabile oleaginoase si se pastreaza in locuri intunecate si racoroase, iar perioada de pastrare in stare cruda este in medie de 3-4 luni, asta daca nu se mentioneaza altceva pe ambalaj. Nu uita ca dupa ce deschizi o punga de nuci e musai sa o bagi la frigider.
Sugestie
Daca ti se par putin moi, dar nu rincede, poti ameliora gustul nucilor bagandu-le cateva minute la cuptor, la prima treapta de temperatura.Migdalele
Detin citeva superlative intre restul oleaginoaselor: includ o doza mare de fibre, cam 9% din masa totala, au surprinzator de mult calciu pentru un produs vegetal (240 mg la 100 g migdale) si un continut record de magneziu (252 mg/100 g), ceea ce le face indicate in cresterea rezistentei oaselor. Mai includ vitamina E, lipide "bune" care scad depunerile de colesterol de pe peretii vaselor de sange si nu in ultimul rand proteine si un compus cu valente anticancerigene. Ca bonus, au un gust dulceag si iti stau alaturi in lupta contra ridurilor (iubita ta poate confirma teoria).Alunele de padure
Inca din Antichitate au fost considerate o sursa de sanatate. Chinezii le respectau, iar grecii si romanii le recunosteau valente terapeutice in numeroase boli. In prezent s-a demonstrat ca alunele sint bune nu doar la gust, ci contin si destul de mult fosfor, potasiu, cupru, zinc, seleniu, fibre alimentare cu rol in digestie si vitamine - acid folic si vitamina E. Sint o buna sursa de steroli, substante care au rol in preventia cancerului de colon si a unor boli de inima. in stare cruda sint perisabile si se recomanda sa se pastreze in frigider sau locuri racoroase.Consumati-le, dar cu cumpatare. Daca sunt bune pentru sanatate, asta nu inseamna ca le si puteti consuma in cantitati industriale intr-o singura seara. Toate amanuntele despre "samburi" si valorile lor nutritive, in MH de iunie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu