luni, 17 mai 2010

Taiji, palmele magice

Taiji, palmele magice

Alaturi de fata, palmele sint considerate drept cele mai expresive parti ale corpului uman, prelungiri directe
ale celor doua emisfere cerebrale. Putem folosi palmele pentru a construi cu miscari atente si precise, sau pentru a darima ceva, exploziv si plini de forta, sa daruim, sa protejam, sa imbratisam, sa indicam poate o directie, sau sa exprimam opozitia.
Cu palmele putem mingiia plini de pasiune sau putem exprima indiferenta, putem sa oferim consolare sau amenintari - si cite si mai cite... Stiinta occidentala a inceput abia recent sa se preocupe de limbajul non-verbal al omului, realizind ponderea importanta pe care o detin palmele. Daca principalele aplicatii actuale sint in strategiile de vinzari sau in politica, anticii - orientalii, mai ales - studiau aceste lucruri si chiar le aplicau cu succes in domenii variate ce porneau de la o buna cunoastere interioara a corpului si fiintei.

Sistemul chinezesc de meridiane, deja larg acceptat de medicina occidentala, prezinta palma parcursa de 6 din cele 12 meridiane principale ce traverseaza corpul uman. De aici si o importanta deosebita acordata tehnicilor de palma in practicile interne de tip Taiji si Qigong. Bine relaxati, muschii devin buni conducatori de energie
, iar antrenati in miscare, acestia vor deveni generatori de energie interna asemeni generatoarelor eoliene.

Palmele sint practic terminatii energetice polarizate - Yang - cea dreapta, emisiva, mai calda, Yin - cea stinga, receptiva, mai racoroasa. De aici si o serie de exercitii care sa faciliteze perceptia mai clara a acestei energii interne, dar si alte beneficii pe plan profilactic, terapeutic, chiar si martial (sa ne amintim ca Taijiquan-ul a fost dezvoltat ca sistem martial).

Plimbarea mingii imaginare

Un prim exercitiu foarte simplu si cu o eficacitate demonstrata in timp
scurt este "plimbarea mingii in stinga si-n dreapta". Vom porni de la postura centrata DING, explicata deja pe larg in numarul precedent al revistei, si vom efectua o respiratie completa, pe masura ce ridicam bratele. Senzatia este ca avem in fata noastra un balon care se umfla si bratele noastre se odihnesc pe balon, deci sint lipsite de forta.

Vom ajunge in postura de plecare pentru exercitiul nostru. De aici incercam mental sa micsoram acest balon, comprimind in mod egal tot corpul, brate, piept, pe expiratie. Imaginea unui balon elastic, ce opune ceva rezistenta, este foarte utila in acest exercițiu. Vom ajunge, practic, cu o "minge" pe care o vom tine intre palme, la nivelul bazinului - acolo unde chinezii spun ca se afla DanTien -, motorul energetic al organismului
, un fel de echivalent al inimii pentru sistemul circulator. Trebuie sa avem palmele cit mai aliniate, cu centrele lor diametral opuse.

In aceasta postura, cu coloana dreapta, ne putem juca apropiind si departind palmele relativ lent. in acest fel, daca bratele sint relaxate, stimulam fluxul de energie de la o palma la cealalta. Senzatia poate fi diferita de la o persoana la alta: furnicaturi, transpiratie in palme, caldura, racoare.
Exercitiul propune in continuare o dezvoltare si mai subtila a perceptiei interioare. Vom roti corpul in lateral, schimbind usor si incarcarea palmelor. Daca deocamdata palmele contribuie in mod egal la mentinerea mingii, cind incepem sa ne rasucim spre stinga, palma stinga se deplaseaza in jos, devenind "plina" - Yang, care sustine - in timp ce dreapta ajunge deasupra, practic "goala" - Yin, odihnindu-se pe mingea noastra imaginara.

Pastram citeva momente aceasta postura si revenim lent la pozitia initiala, centrata, apoi reluam exercitiul si in partea opusa. Este important ca pe durata rotatiei, a miscarii, sa pastram aceeasi senzatie cu cea pe care o aveam cind lucram static. Acum, dupa ce palmele noastre s-au obisnuit cu energia QI, atit in forma Yang, cit si Yin, putem trece la o forma de Taiji cunoscuta ca si "Palma Lotus".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu