joi, 3 iunie 2010

Ayran

Dieta macrobiotica

Dieta macrobiotica nu este doar un regim alimentar, este un mod de viata. Daca esti atras de ideea de a manca natural, organic, in principu plante (si un pic de peste) si de a adopta o spiritualitate Zen in viata si alegerile alimentare, atunci dieta macrobiotica poate fi cea potrivita pentru tine.

Originara din Japonia, principiul din spatele dietei macrobiotice combina precepte ale budismului Zen cu o dieta vegetariana in stil occidental. Este mai mult decat o lista de alimente recomandate, este o chestiune de spiritualitate care transcende stilul de viata, atitudinea si practicile dietare. Cuvantul "macrobiotic" vine din limba greaca si inseamna "viata lunga" sau "viata grozava".

Regimul dietei macrobiotice consta din filozofia orientala de a echilibra mancarurile pentru a ajunge la echilibrul intre yin si yang. Pentru a ajunge la acest echilibru, mancarurile sunt preparate pe baza caracteristicilor lor: sarat, dur, acru, dulce sau amar.

Mancarurile yin sunt reci, dulci si pasive, in vreme ce cele yang sunt fierbinti, sarate si agresive. Unele mancaruri sunt interzise deoarece contin toxine sau nu respecta echilibrul Zen.

Versiunile de inceput ale dietei macrobiotice includ cateva etape care au devenit, in timp, mai restrictive, si s-au incheiat cu o dieta constand in orez brun si apa- echilibrul suprem intre yin si yang. Astazi, versiunea americana este mai degraba un plan dietar vegetarian modificat.

Desi nu este dovedit stiintific, o dieta macrobiotica cu mancaruri sanatoase, nutritive, poate proteja impotriva cancerului si altor boli cronice.

 Ce poti manca

Cei care opteaza pentru dieta macrobiotica prefera alimente crescute local, naturale, gatite traditional –fierte, coapte sau la aburi. Multe legume, fasole si mazare, soia fermentata si supe- suplimentate cu cantitati mici de peste, nuci, seminte si fructe- acestea formeaza baza meniului macrobiotic.

Este o dieta vegetariana "flexibila" – iti permite ocazional sa mananci peste si carne. Sunt propovaduite mestecatul incet si savurarea mancarilor.

Mancarurile ar trebui consumate in starea lor cea mai naturala, iar mancarurile procesate nu sunt recomandate. Sunt complet excluse carnurile grase, majoritatea lactatelor, zaharurile, cafeaua, ceaiul cu cafeina, bauturile stimulante, alcoolul, ciocolata, faina rafinata, condimentele foarte iuti, chimicalele si conservantii, pasarile, cartofii si dovleceii.

Anumite alimente trebuie consumate in cantitati limitate: rosiile, vinetele si ardeii grasi.

Nu prea sunt permise suplimentele de vitamine, insa echilibrul nutritional este aproape imposibil fara acestea, sustine Dawn Jackson Blatner, purtatoare de cuvant a American Dietetic Association.

Cum arata o dieta macrobiotica tipica:

• Cereale integrale, in special orez brun: 50%-60%

• Legume (si alge): 25%-30%

• Fasole: 5%-10%

• Peste, nuci, seminte, fructe, supa miso: 5%-20%

• Supa (facuta din ingredientele de mai sus): 1-2 cani/zi

 Cum functioneaza

Cei care urmeaza aceasta dieta cred ca mancarea si calitatea alimentelor pot influenta sanatatea, fericirea si bunastarea. Consumarea mancarurilor naturale putin procesate este mai sanatoasa pentru trup si suflet. Unul dintre obiective este sa devii mai sensibil la mancarea pe care o consumi si la felul in care iti afecteaza viata.

Ce poti manca poate fi ajustat in asa fel incat sa fie in acord cu urmatoarele:

• Anotimpul
• Clima
• Activitatea
• Varsta
• Sexul
• Sanatatea si alte consideratii personale

 Ce spun expertii

O dieta macrobiotica bine gestionata poate fi sanatoasa din punct de vedere nutritional.

Este saraca in grasimi si bogata in fibre. Din cauza cantitatii mari de produse din soia, este bogata si in  phytoestrogeni, care ar putea reduce riscul bolilor care au legatura cu estrogenul- cum ar fi cancerul de san. Nu sunt insa dovezi stiintifice in acest sens.

Blatner a remarcat insa si deficiente: "nutrientii care ma ingrijoreaza sunt vitaminele D si B12, fierul proteinele si calciul, care pot sa lipseasca daca nu esti atent la alimentatie".

Meditaţia Zen reduce intensitatea durerii cu 18%

Meditaţia Zen reduce intensitatea durerii cu 18%

STUDIU l Această disciplină seculară are capacitatea de a stimula zona centrală din creier care regularizează durerea.
Un grup de cercetători de la Universitatea din Montreal susţine că meditaţia Zen contribuie la creşterea în volum a cortexului cerebral, implicit a materiei cenuşii, şi la reducerea sensibilităţii faţă de durere. În plus, cercetătorii canadieni au constatat o scădere, în medie, cu 18 la sută a intensităţii durerii la adepţii meditaţiei Zen. Oamenii de ştiinţă au comparat grosimea cortexului la persoanele adepte ale acestui tip de meditaţie, dar şi la unele care nu o practică, şi au descoperit că această disciplină seculară are capacitatea de a stimula zona centrală din creier care regularizează durerea. Acest rezultat confirmă concluziile unui studiu anterior, efectuat de cercetătorii aceleiaşi universităţi canadiene.
Oamenii de ştiinţă au recrutat 17 adepţi ai meditaţiei Zen şi alţi 18 voluntari neiniţiaţi în această practică şi au măsurat sensibilitatea lor faţă de durere, prin aplicarea unei plăci încălzite pe picioarele acestora, înregistrând în acelaşi timp structurile lor cerebrale cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică (IMR).

Potrivit rezultatelor IMR, regiunile centrale din creier care regularizează fluxul emoţiilor şi durerea aveau o grosime considerabil mai mare la adepţii meditaţiei decât la persoanele neiniţiate.
În ceea ce priveşte toleranţa la durere, în cursul studiului precedent, mai mulţi adepţi ai meditaţiei au tolerat temperatura maximă indusă în acea placă, respectiv 53 de grade Celsius. Niciunul dintre voluntarii aparţinând grupului de neiniţiaţi nu a putut să reziste până la această temperatură maximă.
Cercetătorii atribuie diminuarea durerii unei respiraţii mai lente, de 12 respiraţii pe minut, la adepţii meditaţiei Zen, comparativ cu 15 respiraţii pe minut pentru voluntarii din celălalt grup.
Cercetarea canadienilor a fost publicată în revista Emotion, editată de American Psychological Association.

11 metode prin care sa fii Zen

1. Elimina tensiunea

“Stresul este sentimentul pe care il simţi atunci cand percepi o diferenta intre ceea ce ai si ceea ce vrei. Cu cat diferenta este mai mare si cu cat chestiunea este mai importanta pentru tine, cu atat mai mare este potentialul pentru stres” spunea John E. Newman. Stai pentru cateva minute pe un scaun, detaseaza-te de tot ce-i in jurul tau si incearca sa respiri regulat. Acest exercitiu te ajuta sa te relaxezi si sa te incarci cu energie.

2. Fii pozitiva!

In momentul in care iesi din casa, uite-te in oglinda si afiseaza un zambet larg, care sa emane fericire. Incearca sa pastrezi acest zambet pentru ca, pe langa faptul ca iti da o stare de bine, ii motiveaza si pe cei din jurul tau sa invete sa se relaxeze cu adevarat.

3. Scapa de dureri

Un grup de cercetatori de la Universitatea din Montreal au aratat ca meditatia Zen are efecte directe asupra sistemului nervos central crescand pragul de sensibilitate in fata durerii. Astfel, in urma studiului a fost constatata scaderea durerii, in medie, cu 18% la practicantii acestei filosofii.

4. Design interior

Intr-o societate ce devine tot mai numeroasa si agitata, curentul Zen a inspirat designerii sa gaseasca o solutie pentru a realiza un decor relaxant, atractiv, care sa reprezinte o oaza de liniste.
Liniile drepte si simple ale mobilierelor sunt specifice acestui tip de design. De asemenea, se folosesc materiale naturale precum bambusul, masute mici, cu aspecte simple si foarte putine detalii, statuete sau tablouri inspirate din cultura asiatica.

5. Foloseste culori in vestimentatie

Chiar daca ai o stare proasta, multi nervi si esti suparata pe lumea intreaga, alege sa te imbraci in tinute viu colorate, care sa iti puna in valoare liniile corpului si, cel mai important, in care sa te simti bine. Nu numai ca te linistesc, dar iti dau si o stare pe care tu, in mod inconstient, o transferi celorlalti prin atitudinea ta.

6. Fa miscare!

Mersul pe jos s-a dovedit a fi un mod relaxant de inviorare. Cand scoti cainele la plimbare, imbraca-te sport si alearga. Pe langa faptul ca iti lucrezi muschii, intri in contact cu lumea si uiti de problemele tale. Plus ca in momentul exercitiului fizic se sintetizeaza endorfine care iti ofera starea de bine dorita.


7. Minge antistres

Alege sa ai la indemana cateva accesorii antistres. Nu sunt scumpe si niciodata nu stii cand iti pot fi folositoare! O zi intreaga de munca la birou este destul de dificila. Asadar, clipele de maxima tensiune pot fi usor diminuate daca ai pe ce sau cine sa te razbuni!

8. Muzica de zi de zi

Nicio zi fara muzica! Asta ar trebui sa fie sloganul tuturor. Foloseste casti pentru a asculta ceea ce vrei tu si a nu ii deranja pe cei din jurul tau. Melodiile preferate, care te calmeaza, pot fi puse pe repeat si ascultate pana te saturi de ele. Daca esti adepta fredonatului, incearca sa renunti la acest obicei macar cat timp esti la birou, deoarece ceilalti pot fi perturbati de vocea ta.

9. Mananca sanatos

Cu toate treburile zilnice pe cap, mancam atunci cand ne amintim si nu tinem cont de orele fixe ale meselor. Uitam faptul ca alimentele sanatoase sunt necesare pentru o buna functionare a organismului si infulecam produse tip fast-food.

Dieta specifica curentului Zen interzice consumarea carnii si se bazeaza pe valorificarea relatiei om-natura. Fructele, legumele si lactatele trebuie consumate proaspete, in cantitati mici. Mancarea trebuie mestecata incet, de aproximativ 30 de ori si niciodata nu trebuie sa ajungi la saturatie.

Sunt interzise: condimentele (chiar si sarea), cafeaua, ceaiul, faina de grau si alimentele pentru a caror crestere au fost folosite ingrasaminte.

Alimentatia tip Zen include mancaruri cu grasimi “bune” (acizii tip omega), glucide din fructe proaspete, precum si proteine, in special cele care contin triptofan, un aminoacid care stimuleaza secretia de serotonina (hormonul “fericirii”).

10. Distreaza-te!

Iesirile in oras cu prietenele pot reprezenta o adevarata sursa de unde iti poti incarca bateriile pentru urmatoarea zi. Orice iesire intr-un grup cat mai mare de cunoscuti inseamna distractie, relaxare si buna dispozitie.
Organizeaza-ti viata intr-un mod cat mai simplu, lipsit de stres.

11. DE COMPLETAT!

"Lasati zazenul sa faca zazen!"
(maestrul Kodo Sawaki)

Georges Oshawa - Zen macrobiotic sau Arta întineririi si a longevitatii


Georges Oshawa - Zen macrobiotic sau Arta întineririi si a longevitatii


Georges Oshawa, în cartea Zen macrobiotic sau Arta întineririi si a longevitatii, are ca principii legatura dintre spirit si corp si reglajul fenomenelor antagoniste yin si yang. Dupa el, trebuie îndeplinite 7 conditii ale sanatatii si fericirii si tot el ne îndeamna sa facem urmatorul test:

1. Lipsa de oboseala (5 puncte). Daca spuneti din când în când: “este prea greu” sau “este imposibil” sau “nu sunt capabila sa fac aceasta”, aratati gradul de oboseala. Oboseala este adevarata cauza a bolilor. Trebuie sa va aventurati în necunoscut si cu cât mai mare este dificultatea, cu atât mai mare este placerea. Aceasta atitudine este semnul lipsei de oboseala.

2. Pofta de mâncare (5 puncte). Daca nu mâncati orice aliment natural cu placere înseamna ca va lipseste pofta de mâncare.

3. Somnul profund (5 puncte). Daca vorbiti în somn sau daca aveti vise înseamna ca nu somnul nu este profund. Daca 4-6 ore de somn va satisfac, înseamna ca dormiti bine. Daca nu puteti adormi 3-4 min. dupa ce ati pus capul pe perna, indiferent în ce moment al zilei, indiferent în ce împrejurare, înseamna ca spiritul dumneavoastra nu este scutit de o oarecare teama. Daca nu va puteti trezi la ora pe care v-ati fixat-o înainte de a adormi înseamna ca somnul dumneavoastra nu este perfect.

4. Memoria buna (10 puncte). Daca nu uitati nimic din ceea ce vedeti sau auziti înseamna ca aveti memorie buna. Capacitatea de a retine creste cu vârsta. Memoria se poate capata prin macrobiotica.

5. Buna dispozitie (10 puncte). Un om sanatos, adica fara frica, nici boala, este vesel si blând în toate împrejurarile. Purtarea, vocea, tinuta trebuie sa provoace multumire celor care va înconjoara. Un om sanatos nu se enerveaza niciodata. Daca nu va puteti face amici intimi din sotia sau copiii dvs., aceasta arata ca sunteti foarte bolnavi.

6. Iuteala judecatii si a executiei (10 puncte).

7. Dreptate (55 puncte). Se poate exprima prin:

• sa nu minti pentru a te proteja pe tine însuti;
• sa fii exact;
• sa iubesti pe toata lumea;
• sa cauti mereu dificultatile, sa le gasesti, sa le combati si sa le cuceresti cu toata forta;
• sa fii din ce în ce mai fericit;
• sa nu ai niciodata îndoieli, sa transformi nenorocirea în fericire.

Se însumeaza punctele în fiecare luna. La plecare, trebuie însumate 40 puncte. Dupa 3 luni, trebuie întrunite 60 puncte.

Un om care nu se poate vindeca si nu-si poate gasi propria sa libertate, propria sa fericire si dreptate prin el însusi, fara ajutorul altora, este creat pentru a fi exploatat si devorat de altii, pentru a hrani viermii si microbii. El nu are nevoie sa merga în infern dupa moarte, el este acolo chiar din viata. Daca exista în aceasta lume o singura persoana sau un singur lucru pe care nu-l puteti iubi, nu veti fi niciodata fericit, sunteti bolnav. Daca sunteti bolnav, trebuie sa va vindecati dumneavoastra însiva; daca altii va vindeca, vindecarea dumneavoastra este incompleta, caci va pierdeti independenta si libertatea. Sanatatea si fericirea care va vin de la altii va creeza o obligatie pe care trebuie sa o platiti. Va eliberati daca raspânditi bucurie si recunostinta în jurul dumneavoastra.

Dupa Oshawa, cancerul, constipatia, crampele, decalcifierea, diabetul, degeraturile, glaucomul, hipo- si hipertensiunea, hemoroizii, negii (prea multe produse animale), leucemia, insomnia, poliomielita, schizofrenia, hepatita, bolile de inima, durerile de rinichi, dinti, cap (prea multa aciditate), scleroza în placi sunt datorate alimentatiei excesive yin. De asemenea, caderea parului, matreata, chelia se datoreaza excesului yin, adica abuzului de vitamina C, fructe, zahar, salate, produse bogate in K sau P. Toate cosmeticele, tincturile, lotiunile, pieptenii si periile de plastic sunt foarte yin.

Astigmatismul, hipermetropia, Parkinson sunt yin sau yang

Se recomanda la o extrema regimul nr. 7, regim 100% cu cereale (crema de orez), fara lichide (apa este yin) timp de 10 zile, apoi nr. 6 cu 90% cereale, 10% legume (sa nu fie yin cum sunt cartofii, rosiile, vinetele), bauturi putine; regimul nr. 5 cu 80% cereale, regimul nr. 4 cu 70% cereale etc. La cealalta extrema, regimul nr. 1, se introduc legume mai multe (pâna la 30%), cereale mai putine (pâna la 10%), supe 10%, carne 30%, salate 15%, desert 5%, cu prudenta. Pe masura ce continutul în cereale scade, creste corespunzator procentul de produse animale si legume. Regimul nr. 3 cu 60% cereale, 30% legume, 10% supe se poate tine cât dorim, fara pericol. Este bine sa existe tendinta spre 100% cereale, daca legumele si carnea nu depasesc 30%, fara teama unui dezechilibru.

Mestecati fiecare îmbucatura de cel putin 50 ori.

În ceea ce priveste cerealele, Oshawa da mai multe retete.

1. Orez complet. Se fierbe pâna se arde putin la fund. Partea galbena este cea mai yang, cea mai bogata în minerale si cea mai grea. Este folosita pentru bolnavii cu tendinta yin.

2. Orez Gomoke. Amestecati cu orez fiert 5-10% legume fierte.

3. Orez cu castane. Amestecati orezul cu 10-20% castane fierte.

4. Cuscus cu orez. Fierbeti orezul si adaugati naut si ceapa.

5. Terci din ovaz. Fierbeti ovaz cu ceapa.

6. Orez crud. Un pumn de orez înmuiat, pe stomacul gol, goneste toti parazitii din intestin (în special din duoden).

7. Crema speciala de orez. Prajiti orez si fierbeti-l timp de 2h. Strecurati-l. Este un foarte bun tonic.

8. Bauturi macrobiotice:

• cafea Oshawa (Yannoch): 3 linguri de orez, 2 de grâu, 1 de naut, 1 de cicoare, rumenite si macinate. Se pune 1 lingura la 1/2 l de apa. Se fierbe 10 min. Este indicata la dureri de cap, constipatie;
• kokkoh (înlocuitor al laptelui de mama): faina de orez prajita, grâu, gris de ovaz, soia, seminte de susan. Se fierb 10 minute, dupa ce am pus 1 linguraamestec la 1/4 l apa;
• cafea de papadie. Radacinile de papadie se prajesc, se dau prin râsnita. Se pune 1 lingurita la o ceasca de apa. Cine vrea un gust mai amarui, poate adauga cicoare. Este bun cardiac si pentru sistemul nervos.

Pentru vindecare, Oshawa recomanda, în general, comprese cu ghimbir, cataplasme cu faina de orez cu putina apa. La febra, guturai, sa se manânce supe de orez, crema de orez, sa se aplice cataplasme cu clorofila (frunze zdrobite de spanac, varza).

Pentru umflaturi, se recomanda supa de rinichi.

Pentru paralizie: papadie, ceai de scaiete.

Nu se recomanda otetul de mere cu miere, deoarece ambele sunt yin. Este bun pentru cei foarte yang.

Dr. Oshawa mai recomanda un regim purificator pentru echilibrarea si armonizarea energetica a fiintei din punct de vedere yin-yang, constând în cure de 10 zile cu o pauza de 1-5 zile, timp în care se consuma numai alimente yang: grâu, orez, mei si hrisca fierte în apa sau coapte cu putina sare. Ca lichid, doar apa si doar exceptional ceai de busuioc sau ceai negru.

În alimentatie, trebuie pastrat echilibrul yin-yang. Alimentele care corespund acestei cerinte sunt cerealele. Celelalte componente ale dietei noastre (vegetale, legume, leguminoase, fructe) au un exces de yin, raportat la constitutia noastra. Legumele se “yanghizeaza” prin adaugare de sare marina nerafinata (la noi este sarea grunjoasa care se apropie de sarea marina), prin fierbere sub presiune, în amestec cu cereale. Din contra, carnea si ouale creeaza un dezechilibru catre yang. Nici legumele si nici produsele animale nu pot realiza singure echilibrul nutritiv. Si unele si altele sunt produse secundare, în raport cu cerealele. Mierea se foloseste, desi este triplu yin,datorita proprietatilor sale nutritive. George Oshawa mentioneaza ca partea maxima a fiecarei categorii de alimente este de 30% din ansamblul farfuriei.
sursa: valeriupopa.3x.ro

Maximele Mele

“Îmi este călăuză oricine-i mai nebun decât mine.”
(Emil Cioran)

“Numai Dumnezeu are privilegiul sa ne abandoneze. Oamenii nu pot decat sa-ti intoarca spatele.”
(Emil Cioran)

Sunt succese care te injosesc si infrangeri care te inalta.
(N. Iorga) 

“Viaţa nu înseamnă să supravieţuieşti unei furtuni, ci să ştii să dansezi în ploaie.”

Daca vrei sa stii cine este un om, da-i o functie de conducere.
(Robert Brasillach) 



 A face pe prostul la timpul potrivit este cea mai mare intelepciune.
( Cicero ) 

Cand muncesti, joaca-te. Munca, daca este o datorie, te ucide.
(Max Jacob)  


In politica, prostia nu e un handicap.
(Napoleon) 


Daca astepti momentul potrivit, te intrec altii care nu-l asteapta.
(Woody Allen)