joi, 10 iunie 2010

Traditiile populare ale momentelor zilei

Traditiile populare ale momentelor zilei Imprimare



Se zice că soarele, în mersul lui, e tras până la prânz de doi bivoli; până la amiază, de un bou; până de amiază îndeseară de o căprioară, iar până la asfinţit de un iepure şchiop, apoi trece pe lumea cealaltă.

Înainte de răsăritul soarelui
Să te scoli înaintea soarelui, căci e păcat să răsară soarele peste tine dormind. ♦ Răsăritu-i ceas bun. Se deschide atunci ceru şi lumea se desfată de frumuseţe. Ce-i ca răsăritu?! Ai văzut că şi la flori sau la grâne se spune că au răsărit, adică au şi ele o naştere, un început; toate sunt cu bucurie când începe. Timpu ăsta când s-arată roşaţa pe cer e aşa, ca un dar, ceva care se tot înalţă. ♦ Înainte de răsăritul soarelui, fata care merge să se spele la un izvor, să se spele din partea din care răsare soarele şi să zică: „După cum aşteaptă oamenii ca să răsară soarele, aşa să mă aştepte şi să mă dorească şi pe mine flăcăii“. ♦ Când rândunica cântă înainte de revărsarea zorilor în faţa casei e semn de mare noroc ♦ Boala de ochi se vindecă spălându‑te cu apa în care şi‑a spălat preotul mânele, după săvârşirea sfintei liturghii, sau cu apă dintr‑o apă curgătoare luată în Vinerea Paştelui, sau în oricare zi, dar înainte de răsăritul soarelui. ♦ Când răsare soarele frumos, are să fie vreme bună în acea zi. ♦ Când răsare soarele în nouri, toată ziua are să fie vreme rea. ♦ Dacă cerul e senin când răsare soarele, dar îndată intră în nor soarele, e semn de ploaie, şi încă în ziua aceea până la amiazi are să ploaie. ♦ Când cerul e senin dimineaţă, la răsărit, are să bată vânt. ♦ Când soarele răsare roşu, se schimbă vremea. ♦ Dacă ploaia începe în răsăritul soarelui, nu ţine nici o zi.
Dimineaţa
Una dintre cele mai frumoase urări ce îşi fac ţăranii români este a îşi ura unii altora „bună dimineaţa“. Această urare însemnează spor, reuşită în toate, sănătate şi fericire în cursul zilei ivite. În popor se crede că, dacă dimineaţa începi cu bine, apoi peste toată ziua are să‑ţi meargă bine, căci „ziua bună se cunoaşte de dimineaţă“. Iar „a fi cu bună dimineaţa în sus“ însemnează a fi aşezat de‑a‑ndoaselea, cu totul dimpotrivă de cum ar trebui să fie. „Bună dimineaţa“ se dă până la „prânzul ţărănesc“. Se dă „bună dimineaţa“ toată ziua, ba chiar şi noaptea, la nuntă, ceea ce însemnează o neîntreruptă urare de belşug, de sănătate şi de fericire tinerilor soţi. La Moş Ajun se zice toată ziua şi toată noaptea „bună dimineaţa“, în scopul de neîntreruptă urare de belşug, de sănătate şi de fericire pentru anul viitor, ce îşi fac sătenii români unii altora. ♦ Dimineaţa nu-i ca seara şi nici seara ca dimineaţa; una-i începutu şi alta-i sfârşitu. Dimineaţa e aşa, ca o bucurie, de pare că toate-s mai curate, mai frumoase. Seara vine mai tristă, că, vezi, soarele apune şi vine noaptea. Noaptea ai sufletul tot în bănuială; sunt ceasuri rele. ♦ Copiii minţioşi sunt acei cari se nasc dimineaţa, mai ales sărbătoarea. ♦ Când te trezeşti dimineaţa cu faţa în sus eşti norocos. ♦ Când cântă cocoşii dimineaţa, din noapte şi până se luminează de ziuă bine, va fi ziua bună. ♦ Când se culcă găinile devreme şi se scoală târziu, e belşug, iar de se scoală dimineaţă şi se culcă târziu, tot umblând după mâncare, îi a foamete. ♦ Să nu dai dimineaţa foc din casă, că toată săptămâna o să ai pagubă. ♦ Copiii să se scalde numai dimineaţa, după răsăritul soarelui, şi seara mai înainte de a apune, ca să nu‑i piardă vederile când se va face în vârstă. ♦ Se crede că, dacă începe ploaia des‑dimineaţă, apoi nu durează lung. ♦ Dacă albinele mânecă dis de dimineaţă să-şi culeagă miere şi nu zboară departe şi îndată se întorc, e semn de ploaie.
Ziua
Când se face ziuă, e într-un fel că se ridică lumina; e aşa ca la început. Când e amiază, e vremea în inima ei aşa, parcă e coaptă. Pe seară e altfel, ştii, că amurgeşte, şi atunci se liniştesc toate; păsările în pădure şi lighioanele, şi omu. ♦ Vânturile cari încep ziua sunt mai mari şi ţin mai mult decât acele care încep noaptea. ♦ Sunt semne că va ploua când cântă cocoşii ziua. ♦ Dacă huiesc albinele ziua şi noaptea la prisacă însemnează că timpul cel frumos se va schimba în posomorât, ploios şi furtunos.
Amiaza
Dacă cântă cocoşul la amiazăzi se va schimba vremea. ♦ Când începe ploaia după prânz, nu ţine mult.
Asfinţit
Când soarele este aproape de sfârşit, trebuie să stai până sfinţeşte şi apoi să începi lucrul. ♦ Cucul, dacă cântă după apusul soarelui, cobeşte a rău ♦ Să nu mănânci în momentul când apune soarele, că te doare capul. ♦ Gunoiul nu e bine să‑l dai afară din casă după apusul soarelui, căci produce pagube. ♦ După ce soarele scapătă, unii ciobani nu mai vând nimic din productele oilor, ca să nu li moară din oi. ♦ De dai sare sau oţet după asfinţitul soarelui, îi cu primejdie pentru oi, din cauza lupilor. ♦ Copiii mici nu‑i bine a‑i lăsa să doarmă în timpul apusului soarelui, căci la din contra ei nu vor dormi noaptea. ♦ Nu‑i bine să dormi la asfinţitul soarelui, că te îmbolnăveşti. ♦ De vor cânta cocoşii după scăpătatul soarelui, se va schimba vremea în ziua următoare. ♦ Când se roşesc norii la apusul soarelui e a vânt. ♦ Dacă înspre apus, după asfinţitul soarelui, se arată o geană roşie, e semn că a doua zi va fi vreme frumoasă. ♦ Când asfinţeşte soarele în senin, va fi vreme bună. ♦ Când se uită după asfinţit soarele înapoi, are să se schimbe vremea sau are să fie vânt. ♦ Când sfârşitul soarelui se face în nori vremea, se va strica. ♦ La apusul soarelui, de ciripesc păsările în tufişuri, va fi timp bun câteva zile.
Seara

Dacă iese cineva sara afară şi se uită îndărăt peste umărul stâng, apoi i se pare că‑l urmăreşte cineva, şi această spaimă i‑o dă omului necuratul, carele se ţine de umărul lui cel stâng, pe când de umărul lui cel drept se ţine îngerul; de aceea, privind îndărăt peste umărul drept, nu i se năzare. ♦ Se crede că, dacă cântă cocoşii sara, în noaptea aceea vor umbla tâlharii prin sat. ♦ Spre a avea lapte la vaci, este bine a lăsa seara, în vreun vas, pâne şi sare în fântână, care apoi, scoţându‑se, se dă la vaci să se mănânce. ♦ Se crede că seara apa‑i necurată şi, aducând cineva seara apă în casă, trebuie să zică: „Binecuvântaţi apa!“ Iară cei din casă să răspundă: „Dumnezeu s‑o binecuvânteze“, şi apoi abia devine ea curată. ♦ De împrumuţi ciurul sau sita sara în sat, s‑o acoperi cu pestelca sau altceva, că‑i cu primejdie. ♦ Să nu laşi copiii să umble cu tăciuni aprinşi prin casă seara. ♦ Seara nu se dă foc, cărbuni etc., din casă unde este copil mic, căci se crede că într‑alt fel copilul nu va dormi toată noaptea. ♦ Când uiţi lingura sara în oală, noaptea nu poţi dormi. ♦ Seara nu se dă gunoiul afară din casă, după ce se mătură, ci se păstrează într‑un colţ, până a doua zi, că dai norocul afară. ♦ Când broaştele cântă seara, are să fie vreme bună. ♦ Când cântă cocoşul la culcare, se îndreaptă vremea. ♦ Sunt semne că va ploua când cântă cucul seara. ♦ De cântă seara greieruşii în casă cu glas mai pătrunzător decât de altă dată, are să fie furtună sau ploaie. ♦ Dacă a fost toată ziua înnorat şi a plouat, iar sara, arătându‑se soarele roş înainte de apus, va dura timpul ploios mai mult timp. ♦ Dacă seara spre răsărit se vede curcubeul, va fi vreme. ♦ Dacă seara, când asfinţeşte soarele, e frumos şi senin, este semn a vreme bună.
Noaptea

Când noaptea urlă cânele la casă, e semn sau că va muri cineva din casă, sau că cei din casă au să se mute în altă parte. ♦ Ciori când ies noaptea, prevestesc moartea. ♦ Când mâţa miorlăie noaptea nu‑i lucru curat în casă. ♦ Se crede că acea casă, în ai cărei pereţi se aude noaptea un sunet de tic‑tac, care provine de la şarpele casei, este norocoasă. ♦ Noaptea să nu aducă apă de la vreo fântână, căci împrejurul ei joacă Ielele, şi cel care va lua apă îl va lua din Iele. ♦ Ielele beau noaptea apă de prin fântâni şi oricine va bea după dânsele îl pocesc. De aceea, când cineva bea apă dimineaţa din vreo fântână, lasă în ea vreun semn de la sine, pentru ca poceala să cadă pe acel semn. ♦ Unde‑i copil mic în casă, trebuie noaptea astupate ferestrele, ca să nu fure cineva somnul copilului. ♦ Dacă strigă cineva noaptea la fereastră, nu e bine nici a răspunde, nici a ieşi afară la întâia strigare, căci ar putea au să calicească, au să moară, au să‑i ia graiul, fiindcă cel ce strigă este Necuratul. Dacă însă strigă afară de trei ori, apoi se poate răspunde ori ieşi afară, fiind el curat. ♦ Nu e bine să te duci noaptea la apă, căci smânceşte Necuratul ciutura în puţ şi te trage şi pe tine la el. ♦ Peste noapte nu e bine să dormim cu ferestrele deschise, căci ni pot intra duhuri necurate în case. ♦ Nu e bine să te speli noaptea pe ochi, că orbeşti. ♦ Noaptea nu e bine să te uiţi în oglindă, că‑ţi pier vederile. ♦ Sara nu e bine să te uiţi în oglindă, că îmbătrâneşti.
Miezul nopţii
Acei cucoşi care cântă la miezul nopţii de douăsprezece ori sunt năzdrăvani. ♦ Când auzi în miezul nopţii scârţâind cumpăna de la fântână, să ştii că dracul scoate apă. Să nu‑ţi faci cruce, nici să grăieşti ceva de rău, că atunci piere. Un astfel de drac, dacă bea din fântâna sfinţită de om de nouăzeci şi nouă de ori, se face duh bun. ♦ Dracul iese întotdeauna la miezul nopţii pe locul unde s‑a făcut vreun omor. ♦ Copiii născuţi după miezul nopţii sunt mai norocoşi. ♦ Strigoiul stă pe pământ până la miezul nopţii. ♦ Adâncu nopţii e după ceasu 12. Atunci umblă duhurile rele, umblă până spre mijit, când încep să cânte cocoşii; asta-i aşa, pe la trei şi jumătate. Adâncu nopţii e întunerecu, e Necuratu. Sunt din oameni care fac farmece sau prind puteri în miezu nopţii. Ăştia şi-au vândut sufletu. ♦ Se crede că nu e bine a umbla pe la miezul nopţii, fiindcă atunci întâlnesc pe om duhurile necurate şi‑l duc într‑o bulboană să‑l înece, ori cel puţin în nişte spini, bătându‑şi joc de el. ♦ Eu aşa gândesc, că ceasu rău e la miezu nopţii. Nu e bine să umbli atunci pe‑afară, că te poate poci; e aşa un timp nesănătos, vezi bine, în simţi în aer, în trupu tău. ♦ Când cântă cocoşii înainte de miezul nopţii, are să fie moină.


Antoaneta Olteanu, Calendarele poporului român, Ed. Paideia, Bucureşti, 2001, 2009
 

Miere si scortisoara

11 Mantre ayurvedice de introdus in dieta ta ta zilnica

Mantre, principii, reguli sau mici trucuri alimentare- toate sunt menite sa iti creeze si sa iti formeze un stil de viata sanatos. Unii incearca sa te arunce direct in mrejele celor mai complicate si greu de inteles stiluri de viata, altii incearca sa iti impuna diete doar pentru rezultatele lor fabuloase, cu toate ca, poate tu nu intelegi rostul lor exact si nici care sunt realele efecte asupra organismului tau. Inainte de a te arunca direct in "programul" de viata ayurvedic, descopera ce este acest stil de viata, ce presupune si mai ales introdu in dieta ta aceste 10 mantre de dieta ayurvedica pentru a-ti da seama daca ti se potriveste!
Nu m-a mirat sa aflu ca exista si aceasta dieta, stil de viata , sistem terapeutic, stiinta a vietii cu numele Ayurveda. Sincera sa fiu, habar nu am nici acum care sunt exact toate principiile si ce presupune un intreg program de viata in stil ayurvedic. Dar am vrut sa descopar mici "pastile" care sa ma binedispuna si care sa-mi creeze acea stare de bine pe care ne-o dorim toate. Si, in loc sa stau sa citesc si sa imi "hranesc" intelectul si cultura generala cu noi informatii, m-am hotarat sa introduc in alimentatia mea zilnica mici trucuri de dieta ayurvedica care sa ma ajute sa ii inteleg scopul si efectul scontat. Asadar am ales pentru tine x mantre bazate exclusiv pe stiinta ayurvedica cu care tu poti schimba ceva in viata ta. Pasi mici pentru realizari mari!

Despre ce fel de dieta/stiinta/stil de viata vorbim?


Ca idee si in linii mari va spun si voua cam ce este aceasta stiinta a vietii numita Ayurveda pentru a intelege mai bine cu ce avem de-a face: este un sistem care utilizeaza mai multe tipuri de terapii printre care dieta, yoga sau preparatele pe baza de ierburi pentru a introduce armonia si echilibrul in interiorul corpului. Principiile ayurvedice se bazeaza pe conceptul de tridosha (in traducere ar fi pe sistemul celor trei doshas). Cele trei doshas sunt: Vata, Pitta si Kapha si sunt considerate forte dinamice care conduc toate lucrurile din Univers. Pentru ca tu sa functionezi la cote maxime trebuie sa fii in echilibru atat spiritual cat si fizic. Dieta este o parte a acestui echilibru, orice aliment cu energie negativa ingerat creeaza un dezechilibru si de aici o multime de probleme medicale, dar si de functionare a vietii. Asadar, fa cativa pasi si echilibreaza balanta in favoarea ta prin mici trucuri alimentare in acord cu principii ayurvedice.

Inlocuieste zaharul uzual cu miere, zahar nerafinat, zahar rosu!

Consumul excesiv de zahar are efecte extrem de nocive asupra organismului. In cultura noastra alimentara nu prea exista de obicei decat vestitul si obisnuitul zahar industrial cu care ne-am obisnuit si de care nu ne putem descotorosi prea usor, din cate se pare.

Zaharul este periculos vara pentru ca deshidrateaza mult mai repede decat in aalte anotimpuri de aceea trebuie acordata o mai mare atentie indulcitorilor: orice inlocuitor al zaharului industrial este mai putin nociv decat acesta: praf de glucoza, miere, zahar rosu. De asemenea, acestea sunt in concordanat si cu principiile ayurvedice, deci nu ne poate face decat bine.

Da gust apei!

Stim ca apa este sfanta in orice dieta, insa o mantra ayurvedica te ajuta sa dai gust apei in asa fel incat sa combati si restul de canicula care a mai ramas pana la sfarsitul sezonului. In loc sa o bei simpla, adauga in ea seminte de chimion pe care le lasi peste noapte. vei simti un gust care iti va racori corpul si de asemenea va avea si rol digestiv.

Ocupa-te cu atentie de pranzul tau!


Conform mantrelor ayurvedice, nu micul-dejun este cea mai importanta masa a zilei, ci pranzul. Asadar, daca pana acum mancai pe fuga pentru ca aveai treaba, sau in fata Pc-ului care te tinea "legata" de el pe toata perioada orelor de program, ar trebui sa te gandesti mai bine pentru ca orice masa, dar mai cu seama pranzul trebuie savurat in liniste, fara factori de stres prezenti, intreruperi sau graba. Pentru ca in acest moment al zilei digestia ajunge la apogeu si exact atunci corpul are puterea necesara de a realiza intergul proces de digestie si de a absorbi complet toate substantele necesare in organism. De aceea este important sa fii atenta si cu ce iti "indopi" organismul la aceasta masa.

Inlocuieste sarea de masa cu sare gema!


Sarea de masa e mai fina, mai delicata, parca si mai "eleganta" daca te uiti bine la ea, pe cand sarea bruta, gema este "necizelata". Aceasta este impresia pe care mi-o dau cele doua produse. Se probeaza din nou faptul ca nu tot ce e frumos este si bun, asadar in dieta ayurvedica nu este permisa sarea de masa ci doar cea bruta, neprelucrata, pentru ca este mai sanatoasa. Nici nu mai este nevoie de explicatii, deja v-ati obisnuit: cand zic "neprelucrat" zic tot, adica fara interventii chimice, fara modificari prea mari si supuneri la procese industriale bolnavicioase
 
Nu combina niciodata mai mult de trei fructe atunci cand prepari un suc!

Imi plac foarte tare sucurile facute in casa, si sunt aproape sigura ca folosesc mai mult de rei fructe atunci cand imi prepar. Ups! Insa, conform principiilor ayurvedice o combinatie de mai mult de trei fructe afecteaza organismul: produce aciditate in exces si probleme digestive.

Bea in fiecare dimineata un pahar de apa cu lamaie!

Personal mi se face sete dimineata, adica nu ies niciodata din casa fara sa beau cateva guri de apa. Am tot auzit ca este bine sa bei apa plata cu lamaie dimineata pe stomacul gol, dar nu am reusit sa pun niciodata in practica acest sfat. Poate ca nu m-au convins suficient! Ei bine, conform ayurveda sucul de la lamaie este extrem de bun pentru cele trei doshas (de care am scris in intr-ul articolului), deci pentru echilibrarea organismului. Adauga intr-un pahar cu apa plata calduta sucul de la jumatate de lamaie si bea aceasta combinatie in fiecare dimineata, pentru efecte antibacteriale, antiseptice, grabeste procesul de digestie, combate balonarea radicalii liberi din organism datorita continutului de antioxidanti.

Cuburi de gheata cu efect calmant si detoxifiant

E vara, caldura este vrei nu vrei vedeta sezonului, iar cocktail-urile si bauturile reci sunt cu tine pretutindeni. Si ce merge mai bine intr-o bautura in toropeala verii decat cuburile de gheata? Fii isteata si fa cuburi dintr-un amestec cu totul si cu totul special, care sa iti ofere beneficii de tip ayurvedic: din suc de de fructe, suc de lamaie, si apa de trandafir. Fiecare are propriul rol in organism: lamaia este o sursa de vitamina C, iar apa de trandafiri (dar si lamaia) detoxifiaza si racoreste organismul inducandu-i o stare confortabila. Plus de asta, si lamaia si apa de trandafiri se amesteca intr-un mod reusit cu sucul de fructe, fara a isca efecte secundare neplacute.

Inlocuieste laptele de vaca cu cel de soia!

Este mult mai sanatos in dieta laptele produs din soia decat cel animal, pentru ca are in compozitie mai multi nutrienti necesari si foarte multe proteine. Plus de asta, laptele de soia are efecte bune in cura de slabire, fiind folosit cu succes si actionand impotriva kiloagramelor in plus.

Nu bea niciodata apa rece (cu gheata) in timpul sau imediat dupa masa!


Iti place sa ai langa tine un pahar cu apa, si daca mai e si foarte rece in aceste vremuri toride, cu atat mai bine. Poate ar fi bine sa te mai gandesti inainte de a actiona. Conform principiilor ayurveda, bauturile foarte reci in timpul mesei, sau imediat dupa masa, afecteaza digestia incetinind procesul digestiv.

Introdu ceaiuri calde/aromate in obizeiurile tale zilnice

Daca pana acum beai ceai rece in urma caldurii excesive, ayurvedicii iti recomanda ceaiuri caldute, pentru a amplifica procesul digestiv cat se poate de mult si pentru a ajuta corpul sa asimileze toate substantele necesare bunei functionari.

Principiile ayurvedice insa recomanda utilizarea ierburilor naturale, nu a ceaiurilor instant si nici chiar a pliculetelor. Totul trebuie sa fie 100% natural.

Bună Dimineaţă


Ce frumoasă este viaţa cand te scoli de dimineaţă.

Sunt foarte multe lucruri de facut cu viata noastra decat sa stam in pat mai mult decat avem nevoie! 





Potrivit principiilor ayurvedice, felul în care îţi începi dimineaţa  îţi consolidează rezistenţa organismului, fie ţi-o slăbeste. 

Dă-te jos din pat înainte de răsărit!
Dă-te jos din pat cu cel puţin 15-30 de minute înainte de răsărit. De îndată ce atingi podeaua cu picioarele, contemplă nemişcarea cateva secunde apoi execută scurt exerciţiu de respiraţie sau o scurtă meditaţie.

Bea un pahar de apă cu lămâie!
Principiile ayurvedice susţin că primul gând pe care îl avem în minte ne guvernează întreaga zi. Bea un pahar de apă călduţă aromată cu o felie de lămâie. Apa caldă are ca efect stimularea tractului gastrointestinal, iar lămâia este bogată în minerale şi vitamine şi ajută la eliminarea toxinelor din tractul digestiv.

Spală-te pe faţă cu apă rece!
Îngrijirea feţei la trezire pregăteşte pielea pentru toate provocările zilei (căldură, stres, poluare). Se recomandă stropirea feţei de şapte ori cu apă rece, dacă se poate netratată cu clor.

Curăţă-ţi limba!
Foloseşte un dispozitiv special sau o periuţă de dinţi care poate curăţa şi limba. Apoi strânge din dinţi de câteva ori, pentru a stimula meridianele energetice care trec prin gură. După periaj, clăteşte gura timp de 2-3 minute cu ulei cald de susan sau măsline.

Masează-ţi urechile!
Masajul urechii este o binefacere pentru întregul corp. Începe cu vârful urechii şi foloseşte degetul mare şi indexul pentru a masa marginea, coborând încet spre lobul urechii.

Hidratează-ţi ochii!
Dacă ochii sunt uscaţi sau iritaţi, acoperă-i cu felii de castravete sau vată îmbibată cu aloe vera, ceai rece de fenicul sau lapte. Întăreşte muşchii nefolosiţi ai ochilor şi stimulează nervul optic printr-un exerciţiu simplu. Roteşte ochii în sus şi în jos, în lateral şi pe diagonală. Roteşte-i în sensul acelor de ceasornic şi apoi în sens invers. La sfârşit, strânge cu putere din pleoape şi apoi relaxează-te. Repetă exerciţiul de câteva ori.
Nu sări peste micul dejun!

Nu este înţelept să sari peste micul dejun, dar nici să-l transformi în „marele dejun”. O masă uşoară nu va suprasolicita focul digestiv, care îşi atinge nivelul maxim abia la prânz. Începe ziua cu fructe, suc de legume, iaurt sau cereale integrale.

Exista un set de reguli - Dinacharya - mentionate in textele vedice, care, respectate zilnic, promoveaza sanatatea, longevitatea si o stare generala de bine. Descrierile din textele ayurvedice sunt realizate pentru tarile tropicale. Asadar, pentru a le aplica in alte tari, cu climat diferit, este necesara operarea anumitor schimbari, in conformitate cu principiile generale ayurvedice. Iata care sunt sfaturile specialistilor 121 in ayurveda pentru o viata plina de armonie
Irina Lupascu,
specialist 121 in ayurveda

1. Trezirea inainte de rasaritul soarelui
Principiul care se afla la baza acestei cerinte rezida in faptul ca cina trebuie consumata in preajma momentului de apus al soarelui, apoi sunt necesare 2-3 ore pentru efectuarea digestiei si asimilarea hranei si, in fine, apoi este nevoie de circa 6-7 ore de somn in mod normal. Este necesar un timp suficient atat pentru efectuarea digestiei, cat si pentru odihna. Asadar, la noua ore dupa cina poate avea loc trezirea (si ridicarea din pat!). Un alt aspect important tine de faptul ca inainte de rasaritul soarelui este perioada vata: in mod normal, daca sunt respectate toate cerintele, fiinta se trezeste vioaie si energica dimineata. Mai mult, vata ajuta la eliminarea produselor de excretie rezultate in urma digestiei. Vata doaa este direct implicata in procesul excretiei, iar in perioada sa de predominanta, eliminarile sunt stimulate. Un organism curat si revigorat asigura o minte pura si puternica.

2. Purificarea organismului
- evacuarea produselor reziduale din intestine

-purificarea limbii
Daca digestia nu a fost complet realizata, reziduurile existente in intestine isi vor reflecta prezenta la nivelul limbii. In timpurile stravechi, in India, oamenii utilizau betisoare sau instrumente din cupru pentru raclarea blanda a limbii. Astazi, se poate utiliza orice alt instrument adaptat acestui scop (precum o lingurita sau lingura sau chiar si mediusul [n.r. degetul mijlociu al mainii]).

-curatarea cavitatii bucale
Majoritatea afectiunilor cavitatii bucale, ale dintilor si ale gingiilor sunt produse de prezenta mucozitatilor si de persistenta gustului dulce. Din pacate, majoritatea pastelor de dinti au gust predominant dulce. Este sanatos sa fie utilizate preparate care reunesc gusturile astringent, picant si amar. Astfel, se pot realiza preparate purificatoare pe baza de plante amare si astringente, care vor curata mult mai bine dintii. De altfel, se poate utiliza pentru aceasta operatiune de curatire a dintilor si un deget, care va permite, in acelasi timp, si efectuarea unui masaj bland al gingiilor. Gustul amar va determina curatirea cavitatii bucale, dar nu si a limbii.

In anumite zone din India locuitorii se servesc de un betisor rupt dintr-un copac de esenta amara, pe care il zdrobesc la un capat si-l folosesc drept periuta de dinti, fara a-si rani gingiile (se poate si mesteca acel capat de betisor, pentru a-i conferi forma si textura dorita).

-curatarea gatului
In acest scop se poate recurge la gargara (gandusa). Se umple cavitatea bucala cu apa suportabil de fierbinte si se mentine astfel o scurta perioada sau se aduce o cantitate mai mica de apa fierbinte in gat, prin inclinarea capului pe spate. Acest al doilea tip de gargara este benefic dupa fiecare masa, mai ales dupa cina.

-curatarea nasului
Purificarea cailor nazale se realizeaza prin instilarea catorva picaturi de ulei in nari.

-curatarea ochilor
Se poate utiliza apa de trandafiri, lapte, infuzie de dracila, chiar si miere (care, insa, determina o senzatie de arsura si trebuie utilizata cu precautie) sau zeama de lamaie (care este chiar mai intens arzatoare decat mierea). Ochii trebuie purificati in fiecare dimineata. Remediile descrise mai sus sunt utilizate in mod uzual in cazul diferitelor afectiuni oculare.

Se poate folosi apa calduta, care va fi turnata in causul palmei si se va imbaia ochiul in aceasta, pentru a-l curata (Atentie, apa fierbinte afecteaza ochii, asadar nu va fi utilizata!).

3. exercitiul fizic
Nivelul de efort care trebuie depus va aduce organismul in starea de usoara oboseala. Exercitiul fizic se realizeaza in asa fel incat sa fie solicitata doar jumatate din capacitatea energetica a organismului. Aceasta se poate aprecia prin aparitia transpiratiei pe frunte si la nivel axilar, precum si prin senzatia de incalzire corporala care apare. Uscarea gurii reprezinta un semn care indica depasirea jumatatii capacitatii de efort. Exercitiul fizic este mai eficient daca este efectuat la domiciliu. Exista persoane care nu vor putea realiza exercitii fizice in ortostatism si atunci acestea vor fi sfatuite sa efectueze exercitiile din pozitia sezand in pat (prin contractii si solicitari musculare si articulare specifice), dar nu trebuie sa renunte sub niciun motiv la aceasta secventa a regimului zilnic.

Este necesar sa nu se ajunga la excese, deoarece astfel pot fi afectate anumite tipuri de tesuturi (ca de exemplu, in cazul exercitiului fizic: majja, asthi etc.). Exercitiul fizic excesiv poate conduce la instalarea tusei, a vomismentelor, a febrei si a afectiunilor osteo-articulare.

Exercitiul fizic se va realiza pe stomacul gol si cu intestinele golite. Daca se recurge la efort fizic sistematic pe timpul serii, el va fi realizat dupa efectuarea digestiei. In felul acesta oxigenul absorbit va fi uniform distribuit in intreg organismul. Daca fecalele nu au fost evacuate, oxigenul nu va patrunde in intestine. Un exercitiu fizic corect realizat va conferi mai multa vigoare si va stimula apetitul. Aceste exercitii fizice nu vor fi practicate de copiii prea mici, de persoanele in varsta, de cei care sufera de indigestie, flatulenta etc.

4. masajul bland
Automasajul poate fi realizat cu orice tip de ulei aflat la indemana. Se vor executa miscari blande de frictiune a pielii pana la absorbtia completa a uleiului in piele. Anumitor parti corporale trebuie sa li se acorde o atentie sporita, fiind masate mai insistent; aceste parti sunt capul, regiunea lombara si picioarele (toate acestea fiind solicitate mai mult decat altele). Masajul cu ulei este denumit abhyanga (abhi = spre toate directiile; anga = corp; asadar, abhyanga reprezinta aplicarea de ulei din toate directiile, pentru o buna patrundere a acestuia in corp). Masajul capului va ameliora starea de sanatate a pielii, va revigora trupul si va intari vederea. Acest tip de masaj pacifica vata, confera un somn de buna calitate, actioneaza benefic asupra muschilor si a pielii.

Pielea are 7 niveluri sau straturi. Uleiul penetreaza primul strat in circa trei minute, apoi fiecare strat va fi penetrat in cate 1-2 minute. Astfel, in aproximativ 12 minute, uleiul va penetra complet cele 7 straturi ale pielii. Dupa aceasta se poate face dus. Un masaj special trebuie efectuat la nivelul capului, al picioarelor si al regiunii lombare.

Contraindicatii pentru abhyanga: febra, indigestie, sinuzita, tuse, prezenta de mucus (nu doar ca acumulare locala), tuse, stare de moleseala, lipsa apetitului. Se poate efectua masaj inainte sau dupa exercitiul fizic, aceasta nefiind o secventa rigid precizata.

5. dusul
Dusul (snana): se poate realiza cu pulberi de plante sau sapunuri naturale. Acestea indeparteaza excesul de ulei si inmoaie pielea. In cadrul procedeului numit udvartana, pulberea din plante devine o pasta prin prelucrarea cu lapte (in anotimpul iernii) sau cu apa (vara). Aceasta pasta se va aplica pe corp si se va frictiona bland pielea, iar stratul aplicat pe piele se va indeparta ulterior cu ajutorul dusului. Aceasta va lichefia grasimea corporala si va reduce kapha. Dusul trebuie sa fie fierbinte de la umeri in jos si caldut la nivelul capului. Expunerea directa a ochilor si parului la caldura excesiva poate conduce la instalarea unor afectiuni. Dusul elimina impuritatile, curata canalele corporale, mareste apetitul, energizeaza, revigoreaza si confera un somn de buna calitate. Este un remediu bun in cazurile de insomnie, mai ales daca este combinat cu masajul.

In cazul practicarii udvartana, se poate utiliza un amestec de plante precum: lemnul de santal, turmeric, dracila (daruharidra), lemn dulce sau un amestec din pulbere de linte + turmeric + lapte. O alta reteta consta in: piper negru, piper verde, piper lung (pippali), obligeana (vaca) si miere. Pielea va fi frictionata cu acest amestec. Pe timpul iernii se va utiliza un mediu mai vascos.

Masajul cu aceste tipuri de amestecuri este util atat pentru ten, cat si pentru pielea intregului corp.

Iarna, dusul se poate efectua de la gat in jos. Dusul nu va fi efectuat in cazul urmatoarelor afectiuni: raceala, sinuzita, diaree, intoxicatie alimentara, indigestie si boli ale ochilor, ale cavitatii bucale si ale urechilor.

Iti dorim o viata lunga si multa sanatate!