luni, 25 ianuarie 2010

despre Synspilum



Cunoscut sub numele "Cichlid Quetzal" - ciclida Qutzal, "Redhead Cichlid" sau "Firehead Cichlid" - ciclida Cap de Foc, acesta este in general un peste pasnic dar poate deveni agresiv daca este tinunt in acvariu cu alti pesti din specia proprie.
Numele "Quetzal", provine de la "Nahuatl Quetzalli" - marea coada cu pana briliant sau "coada de Quetzal", o pasare viu colorata din familia Trogonidae intalnita in regiunile tropicale ale Americii.
Synspila apartine familiei Cichlosoma Synspilum, una din cele mai mari si mai frumoase ciclide din cele 200 de specii de ciclide ce au ca areal de raspandire America Centrala, intalnit in apele usor curgatoare pline de noroi din Mexic, Guatemala si Belize.
In acvariile de mari dimensiuni atinge la maturitate 35-40 cm iar in salbaticie poate ajunge la peste 50-60 cm, culorile sale stralucitoare încep sa apara pe o perioada de 3-4 ani cand pestele a atins deja 20 cm, cum ar fi pe frunte rosu şi verde, tonuri de auriu, rosu, portocaliu si albastru pe corp.
Acvariul trebuie sa fie de dimensiuni mari 250-500L, apa curata cu un PH de 6.5 - 8 deci usor alcalina, schimb saptamanal de 20%, temperatura intre 22 si 29 C dar este mai activ la o temperatura de 24-25 C.
Ca substrat se poate folosi pietris fin sau nisip de preferat inchis la culoare si neaparat radacini mari si pietre cu care putem construi o grota pe care pestele o va iubi cu siguranta, lumina neaparat difuza.
Plantele doar cele cu radacini puternice si rezistente pentru ca Synspilum-ul iubeste sa scormoneasca si sa "guste" din ele si va aranja acvariul dupa bunul sau plac.
Peste este omnivor dar o dieta predominant vegetala (salata verde, mazare, morcov bine oparit) ii sporeste coloritul si stralucirea.