luni, 17 mai 2010

despre Coloana....

Fii vertical

In Europa mileniului III, nu-i mai poti prezenta pacientului o strategie terapeutica fara a-i explica mecanismele fiziologice (normale) si patologice (anormale) in care sint necesare interventiile, precum si rationamentul care sta la baza tratamentului ulterior. Iata deci prezentarea unor tematici medicale
, care desi la prima vedere
par aride, sint totusi "dureros" de interesante.
Unul dintre domeniile despre care se vorbeste foarte mult (la noi si aiurea) este cel al patologiei coloanei vertebrale. Studii facute pe sute de mii de cazuri au aratat ca cele mai multe probleme
ale coloanei sant probleme minore care pot fi rezolvate destul de simplu de catre specialistii in domeniu
. Cu conditia ca tu sa nu-ti vizitezi medicul cand lucrurile par sa fi ajuns deja intr-o faza finala. Pentru o mai buna intelegere, hai sa-ti reamintim citeva notiuni simple.
O vertebra este formata dintr-un corp (cilindric) cu rol de sustinere si un arc vertebral care adaposteste maduva spinarii si radacinile nervoase ce alcatuiesc nervii spinali. Legatura intre vertebre se face prin discul vertebral (care uneste corpii vertebrali) si prin articulatiile atate la nivelul arcurilor vertebrale. Acestea, alaturi de un complex sistem de ligamente, alcatuiesc sistemul pasiv de prindere al coloanei. Dar coloana vertebrala este sustinuta mai ales printr-un sistem activ format din muschi.
Problemele apar atunci cand unul din elementele constitutive - os sau cartilaj - exercita o presiune asupra maduvei sau a nervilor spinali. Asta se poate intimpla cand o parte a discului vertebral migreaza sau cand osul se deformeaza - artroza. In aceste cazuri, tratamentul este dificil si cu rezultate putin satisfacatoare. Mai exista insa, frecvent la individul tanar, dar si la cel adult, o compresiune nervoasa data de o deplasare a unei vertebre (in general, o mica rotatie). Aceasta constituie un deranjament intervertebral minor. In aceste cazuri, care din fericire sunt cele mai frecvente, tratamentul este simplu si de multe ori cu rezultate spectaculoase.
El se face printr-o manipulare vertebrala ce permite repozitio­narea vertebrei deplasate. Pionierii acestei metode au fost americanii, actualmente existand un intreg sistem de invatamant superior dedicat acestei metode, devenita intre timp stiinta chiropractica. In tari ca S.U.A., Canada, Australia, Marea Britanie, Germania si multe altele nu se mai poate concepe un tratament
al multor afectiuni ale coloanei vertebrale fara a se apela la chiropractor (in Europa, osteopat).
In România, aparitia acestei metode s-a facut tarziu si destul de timid, acum existand totusi niste cabinete unde stiinta chiropractica si-a mai revendicat din drepturi.

Cand apar durerile de spate?

Afectand 4 persoane din 5, durerile de spate apar la compresiunea nervoasa cauzata de cartilajul discal sau de osteofite (asa-zisele "ciocuri"), dar si atunci cand aliniamentul celor trei curburi este schimbat de o postura incorecta ce provoaca in timp intinderi ligamentare si musculare. Dar acestea pot aparea si in urma unui traumatism minor cu instalarea deranjamentului intervertebral.
Cauza durerilor de spate poate fi regasita in activitatile de zi cu zi: miscari gresite, pozitii incorecte sau... viata sedentara. Nu scapa de ele nici "sportivii de duminica", cei care practica sportul doar ocazional si care isi suprasolicita astfel organismul neantrenat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu