luni, 17 mai 2010

Fitness preistoric

Fitness preistoric

Nu trebuie sa faci o vizita la muzeul de antropologie ca sa realizezi un lucru simplu: corpul culturiştilor este o pura invenţie. Nici un om nu a aratat aşa vreodata fara a investi foarte multa munca. Un asemenea tip de corp este rareori intilnit in mod spontan in natura. Noi l-am creat. Poţi sa spui, fara sa greşeşti prea mult, ca e vorba de ceva nenatural şi ca e foarte departe de ceea ce natura a intenţionat cu corpul nostru.

Oamenii preistorici aratau intr-un anume fel şi erau in forma, fiindca daca n-ar fi fost, erau in mare pericol. "Un om obişnuit de atunci era la fel de in forma ca un sportiv de nivel olimpic al zilelor noastre", spune dr. Erin Trinkaus, profesor de antropologie la Universitatea Washington din St. Louis.

Viteza şi rapiditate

Omul primitiv: El trebuia sa alerge tot timpul
dupa hrana, aşa ca se putea lauda cu rezistenţa unui maratonist. Dar ce se intimpla cind in sfirşit işi gasea cina? Avea nevoie sa poata face sprinturi - cu alte cuvinte, avea forţa in picioare şi viteza unui sprinter modern.
Omul modern: Poţi sa iţi dezvolţi şi tu forţa trenului inferior pe o pista de atletism sau pe un teren de fotbal. incepe printr-o curaţenie generala. "Pentru a-ţi imbunataţi viteza şi capacitatea de accelerare trebuie sa pui
accentul pe antrenamentele ce implica sistemul anaerob", spune antrenorul Mike Mejia. Beneficiile vor consta in faptul ca nu vei mai pierde niciodata un tren şi vei fi mai rapid
la sporturi cu ruperi de ritm, cum ar fi baschetul, tenisul sau fotbalul. incearca aceste doua exerciţii.
Acceleraţia. Marcheaza pe teren o distanţa de 80 de metri. Alearga cu viteza medie pe 40 de metri, apoi acceleraza pe urmatorii 40 de metri. Fa 10 astfel de repetari, cu minimum 1 minut de pauza intre ele. Supraincarcarea sistemului. Marcheaza o distanţa de 60 de metri. Alearga uşor pe primii 20, apoi alearga cu genunchii sus pe urmatorii 20 (aterizeaza şi impinge cu acelaşi picior, ca cei de la triplusalt). Apoi sprinteaza pe ultimii 20 de metri. Executa 3-5 repetari şi odihneşte-te minimum 2 minute intre ele.

Umeri puternici

Omul primitiv: incearca şi tu sa arunci o suliţa la o distanţa de 150 de metri, cu suficienta forţa pentru a strapunge pielea groasa a unui animal. Iata de ce oamenii primitivi aveau nevoie de umeri puternici.
Omul modern: Daca ai muşchi puternici
in jurul articulaţiei umarului, atunci vei putea
servi bine la tenis, vei arunca bine la handbal, vei taia lemne şi vei minui uşor un ciocan greu, spune antrenorul John Graham, director al Human Performance Center in Pennsylvania. Simuleaza mişcarea cu aceste exerciţii. Aruncare peste cap. Aşaza-te pe spate cu genunchii indoiţi, cu faţa la un partener care se afla la 1,5-3 metri de tine. Ţine deasupra capului o minge de 2 kilograme şi arunc-o spre partener in timp ce te ridici. Cind ţi-o paseaza inapoi, prinde-o deasupra capului şi coboara trunchiul la poziţia de start. Executa 2 serii a 10 repetari.

Ridicari posterioare cu gantere, din culcat. Aşaza-te cu faţa in jos pe o banca
, ţinind in miini gantere de 5 kg, sprijinite de podea, sub umeri. Fara sa flectezi coatele, adu ganterele in sus şi spre in spate, cit de mult poţi. Coboara-le lent la poziţia de start, fara sa arcuieşti spatele. Executa 2 serii a cite 10 repetari.

Un trunchi robust

Omul primitiv: Abdomenul şi zona lombara a acestor oameni erau foarte puternice. "Pentru a ucide un mamut de la nivelul solului, oamenii trebuiau sa fie suficient de puternici
incit sa poata arunca un baţ gros cu o piatra ascuţita in virf, astfel incit sa strapunga pielea şi grasimea animalului", spune dr. Milford Wolpoff, profesor de antropologie la Universitatea Michigan.
Omul modern: Un trunchi puternic iţi va da mai multa forţa indiferent de sport
, şi chiar pentru alte activitaţi pe linga "peştera", cum ar fi sapatul gradinii. Ai nevoie sa iţi imbunataţeşti mişcarile rotatorii ale trunchiului şi sa iţi dezvolţi deltoizii şi abdominalii. Aruncarea laterala a mingii medicinale. Stai cu partea dreapta a corpului catre un perete, cu picioarele departate la laţimea umerilor şi ţinind o minge medicinala de 2 kg. Ţine bazinul nemişcat şi roteşte trunchiul spre stinga. Acum roteşte-l spre dreapta şi arunca mingea spre perete. Mişcarea trebuie sa fie similara cu balansul unei barci. Ţine talpile bine fixate pe sol. Executa 10 repetari pe fiecare parte.
Taiatul lemnelor. Stai paralel cu zona cu greutaţi a unui helcometru şi prinde cu ambele miini minerul ataşat cablului ce vine de la scripetele inferior. Genunchii trebuie sa fie uşor flectaţi. Menţinind braţele intinse, fa o mişcare de rasucire pentru a trage cablul in sus, de-a lungul corpului (ca şi cum ai cosi, dar mai lent). Pe masura ce faci mişcarea, pivoteaza pe virfurile picioarelor şi roteşte şoldurile, umerii şi trunchiul la 90 de grade. La final trebuie sa fii cu spatele la greutaţi, cu braţele intinse, ca la loviturile de golf. Executa 10 repetari pe fiecare parte.

Rezistenţa trenului inferior

Omul primitiv: Problema shoppingului din paleolitic era livrarea la domiciliu. Odata ce omul preistoric omora un animal, el cara acasa atita carne cit reuşea sa duca in spate şi pe umeri, adesea pe o distanţa de 25 km sau mai mult. Acest lucru necesita rezistenţa la nivelul trenului inferior şi forţa in trenul superior. "Aminteşte-ţi ca omul primitiv umbla pe teren denivelat, nu plat şi stabil ca acum", spune dr. Alan Mann, profesor de antropologie la Universitatea Pennsylvania.
Omul modern: in viaţa de zi cu zi ai nevoie de o astfel de capacitate
de rezistenţa, de exemplu, atunci cind trebuie sa prinzi avionul şi eşti intr-un aeroport mare, carind cu tine 4 valize mari şi 2 copii. Mejia iţi recomanda urmatoarele doua exerciţii. Mers pe teren accidentat cu un rucsac greu in spate. Pune in rucsac o greutate de 5-12 kg (in funcţie de nivelul condiţiei fizice), distribuita egal pe umeri şi spate. "in acest fel iţi vei dezvolta rezistenţa picioarelor şi rezistenţa la efort in general. Variaza tipul de teren şi menţine viteza", spune Mejia.
Fandari cu bara pe umeri. Pune o bara fara discuri pe umeri şi fa o serie de fandari de-a lungul incaperii. incepatorii ar trebui sa faca doua serii a cite 20 de metri, iar avansaţii patru serii a cite 40 de metri. Odihneşte-te cel puţin 1 minut intre serii. Daca ai probleme cu spatele, foloseşte gantere.

Braţe solide

Omul primitiv: A aduce acasa prada era o mare realizare pentru barbaţii tribului. De asemenea, ei trebuiau sa sape şi sa cureţe peşterile, sa aduca lemne
pentru foc şi sa tranşeze animalele pentru a fi gatite. Cum procedau? Fizica elementara. Oamenii primitivi se foloseau de principiul pirghiilor in multe situaţii, bazindu-se pe braţele lor puternice
pentru a rupe şi a trage.
Omul modern: Şi tu poţi folosi aparatul
cu scri­peţi pentru a-ţi imbunataţi forţa braţelor. Rotaţie externa cu o mina la cablu. "Acesta este un exerciţiu bun pentru ca pune accentul pe rotaţia externa, care este de multe ori neglijata", spune Mejia. Stai cu faţa la zona cu greutaţi a helcometrului. Prinde cu o mina minerul cablului ce vine de la scripetele inferior şi cu cealalta aparatul. Folosind o greutate mica, trage cu o mina ca şi cum ai face ramat vertical. Aceasta este poziţia de start. Acum ridica antebraţul, folosind cotul ca un pivot. Revino la poziţia de start. Executa 10 repetari cu fiecare braţ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu