luni, 17 mai 2010

Stretching

6 motive ca sa faci stretching

Piept mai mare. O lovitura mai precisa la golf. Sex mai bun. Obţine toate aceste rezultate - şi multe altele - cu ajutorul unor simple mişcari.

Nici unui barbat nu ii place sa i se spuna ca e rigid. De fapt, exista un singur context in care cuvintul "rigid" este perceput ca un compliment. Daca e scos din acel context particular, nimeni nu vrea sa fie caracterizat ca "inflexibil" sau "rigid", pentru ca mai e doar un pas pina la alte vorbe neplacute, cum ar fi "draga, relaţia asta pur şi simplu nu merge" sau, mai rau, "ai grija sa primesc la timp pensia alimentara."

Un corp rigid nu este un motiv de divorţ - nici macar pentru cuplul Prigoana-Bahmuţan - insa dintr-un anumit punct de vedere e un fel de proces de separare intentat starii de bine pe care ne-o dorim toţi. Daca ai muşchii posteriori ai coapselor prea rigizi, atunci e posibil sa ajungi sa faci "genunchi de alergator", o afecţiune dureroasa şi care te va scoate pe bara un timp.
Pectoralii rigizi iţi limiteaza forţa şi maresc riscul
de accidentare la nivelul umerilor. iar daca muşchii bazinului sint prea puţin flexibili, capacitatea ta de inot va fi redusa substanţial - intr-o asemenea situaţie nu prea iţi mai vine
sa te aventurezi in larg ca alta data.

Mişcarile pe care ţi le prezentam in continuare reprezinta o combinaţie de exerciţii care relaxeaza muşchii şi maresc flexibilitatea in zonele critice ale organismului. Nu are prea mare importanţa cum le aranjezi şi le potriveşti - nu vei mai auzi zgomote in articulaţii, iar muşchii tai vor fi mai flexibili ca niciodata. iar ca bonus iţi promitem un val de energie
ce va invada viaţa ta sexuala.

Intinereşte-ţi genunchii

In acest moment nu are nici o importanţa faptul ca scoţi nu-ştiu-ce timp record la 100 m. Daca şi tu eşti la fel ca cei mai mulţi dintre barbaţi, adica cu "balamale" neunse, zgomotoase şi dureroase, trebuie sa ştii ca lipsa de flexibilitate, la care contribuie şi muşchii tai rigizi, reprezinta un motiv esenţial al durerilor.
"Daca ai probleme cu flexibilitatea, mişca-rile la nivelul articulaţiilor tale nu vor putea
fi efectuate trecind prin intreaga amplitudine posibila fiziologic, ceea ce inseamna ca iţi vei forţa corpul sa faca lucruri de care nu e capabil", spune antrenorul Vinny Comiskey de la U.s. Olympic training Center din Chula Vista, California.

Urmatoarele exerciţii de stretching iţi ofera un beneficiu dublu: iţi maresc flexibilitatea muşchilor posteriori ai membrelor inferioare, simultan cu flexibili-tatea muşchilor anteriori.

Fandari modificate

Gaseşte o suprafaţa neteda, pe care sa nu aluneci, şi sprijina-te pe genunchiul drept, avind piciorul sting intins in faţa, cu sprijin pe calcii şi cu degetele orientate in sus. Ţine mina dreapta pe podea pentru a te echilibra, apleaca-te inainte, treci greutatea pe piciorul sting şi apuca-te de degetele de la picioare cu mina stinga (vezi poza de sus).
Trage de degete inainte pina cind simţi senzaţia de intindere in partea posterioara a piciorului sting. De asemenea, ar trebui sa simţi intindere şi in partea anterioara a coapsei drepte. Menţine poziţia timp
de 30 de secunde (sau cit de mult poţi), apoi relaxeaza. Alterneaza picioarele. Executa 3-5 intinderi cu fiecare picior.

Adauga 3 cm la laţimea pieptului

E doar o presupunere, dar cred ca te mindreşti cu dimensiunea şi forţa muşchilor tai pectorali. sau te-ai mindri, daca lunile sau anii in care ai facut impins de la piept ar fi produs
oarece modificari ale marimii şi forţei.
De fapt, tot timpul pe care l-ai petrecut pe banca pare
ca ţi-a afectat in sens negativ aceasta zona. "Daca faci prea mult impins
de la piept, muşchii pectorali ajung sa se scurteze intr-o oarecare masura şi devin rigizi", spune Mike Bracko, specialist
in fiziologie sportiva in cadrul Colegiului american de Medicina sportiva.
Acest lucru inseamna ca muşchii pe care incerci sa ii dezvolţi iţi vor trage umerii in faţa şi vor roti braţele spre interior
, avind ca efect senzaţia ca pectoralii sint mai mici decit in realitate. Şi pentru ca aliniamentul normal al umerilor este modificat, se creeaza premisa pentru accidentari.
Pentru a-ţi reface flexibilitatea muşchilor pectorali şi a reduce riscul de accidentare (şi, bineinţeles, pentru ca toate fetele sa iţi admire pieptul tau impresionant), Bracko iţi recomanda acest exerciţiu.

Fa-l dupa ce te incalzeşti, dar inainte de exerciţiile de forţa pentru pectorali. intindere in cruce stai in picioare, cu talpile departate la laţimea umerilor şi genunchii uşor flectaţi. Ridica braţele astfel incit sa formeze un "t" cu toracele şi ţine palmele orientate in jos. Roteşte uşor degetele mari spre in spate şi scoate pieptul inainte, tragind braţele spre posterior (vezi poza din stinga).
Incearca sa lipeşti omoplaţii unul de celalalt, marind amplitudinea de mişcare. acum, in loc sa menţii mult timp
intinderea, fa cinci intinderi "pulsatorii". asta inseamna ca vei "arunca" in spate braţele ciţiva centimetri, apoi le vei permite sa revina in faţa ciţiva centimetri; repeta. Executa 2-3 serii a cite 5 "pulsari", apoi continua cu o serie de 10 flotari. abia acum eşti pregatit sa incepi sa faci impins de la piept.

Destreseaza-te dupa o zi lunga la birou

Deşi trosnitul vertebrelor de citeva ori dupa o perioada lunga de imobilitate este o metoda intrata de mult in "arsenalul" celor care işi pe-trec viaţa la birou
, ea nu are nici un efect asu-pra muşchilor lombari, spune Richard Cotton.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu