luni, 17 mai 2010

Gantere împotriva degradării fizice

Fa-ti un corp nou

Prima data cand am auzit adevărul despre gantere, nu eram pregătit pentru el. Discutam cu patronul unei săli de fitness, un om remarcabil, care mi-a spus cîteva cuvinte ce m-au lăsat cu gura căscată.

"Dacă trebuie să ajut pe cineva să dea jos 5 kilograme
, prefer să folosesc o pereche de gantere decît o bandă de alergat"
, mi-a zis el. Recunosc cu mîna pe inimă că în acele momente m-am simţit atît de bulversat, încît nu i-am putut da o replică. Totuşi, n-a fost singura dată din cariera mea cînd cineva îmi arăta Adevărul, pe care abia mult mai tîrziu aveam să îl înţeleg.
De atunci, am aflat că ganterele nu sînt numai cele mai bune "unelte" pentru dezvoltat muşchii, ci şi cele mai eficiente arme pe care oamenii le au la îndemînă în sala de fitness pentru a lupta împotriva excesului ponderal, îmbătrînirii, bolilor, stresului şi chiar împotriva prostiei.

Astăzi, un doctor ar putea prescrie exerciţii cu greutăţi pentru o mulţime de boli şi ar avea şanse să le vindece în acest fel (deşi pacienţii cu herpes ar prefera metode mai rapide...). Aceste umile bucăţi de fier pot să ajute oamenii să trăiască mai mult şi mai bine, făcîndu-i mai viguroşi, subţiindu-le talia şi oferindu-le o perspectivă mai optimistă asupra vieţii.

Dar ca şi medicamentele, ganterele "funcţionează" numai dacă le foloseşti. De aceea noi îţi oferim un program de antrenament cu suficiente variaţii pentru a te ţine ocupat pentru luni de zile, dacă nu chiar ani. Însă mai întîi, hai să aruncăm o privire asupra Adevărului despre cel mai puternic "medicament" din lume - dar numai dacă tu crezi că poţi suporta acest Adevăr.

Gantere împotriva degradării fizice

Dacă nu ai ridicat niciodată o ganteră (şi în general, greutăţi), muşchii corpului tău vor atinge un maxim de formă pe la 25 de ani. Cînd vei trece de 30 de ani, ei vor începe să se micşoreze şi să acumuleze din ce în ce mai multă grăsime între fibre. La 70 de ani, un bărbat obişnuit va avea nevoie de vreo 3-4 icnete ca să-şi ia avînt pentru a se ridica de pe scaun şi va risca
o fractură de col fe-mural doar privindu-i pe alţii făcînd sport.

Bineînţeles, soluţia la această problemă este simplă: să ridice greutăţi mici. Doar în situaţia în care ai fost atlet de talie mondială în tinereţe, vei avea şanse ca la 40 de ani să fii mai suplu şi mai puternic
decît la 20 de ani. Nenumărate studii au arătat că exerciţiile cu greutăţi măresc forţa şi masa musculară şi reduc stratul adipos, la orice vîrstă ar fi practicate.

Şi dacă te vei apuca să tragi de fiare, reţine că ganterele permit un grad mai mare de variaţie decît aparatele
sau halterele. "Eşti limitat numai de imaginaţia ta", spune an-trenorul Juan Carlos Santana, care a produs
o casetă video cu exerciţii efectuate numai cu gantere.

Gantere împotriva grăsimii

Cel mai frecvent "mit" despre gantere este că ele te ajută numai atunci cînd vrei să te faci mare. De fapt, ganterele pot la fel de bine să te ajute şi să te micşorezi. Să spunem că faci trei antrenamente intense cu gantere, a cîte o oră fiecare, săptămînal. Nu numai că vei arde o mulţime de calorii - probabil între 400 şi 500 - în timpul antrenamentelor, dar vei avea o rată de consum caloric foarte ridicată şi după antrenament.
Mai mult decît atît, muşchii pe care îi vei dezvolta te vor ajuta să arzi şi mai multe calorii în timpul
efortului. Şi mai mult decît atît, efortul fizic intens măreşte producţia de creatinkinază, o enzimă care te ajută să fii mai eficient în activităţile de zi cu zi. Şi cu cît percepi o activitate ca fiind mai uşoară, cu atît ai mai multe şanse să o faci, în loc să renunţi la ea.
Trăgînd linie, putem să spunem că 3 ore pe săptămînă de activitate fizică intensă induc un consum caloric suplimentar de 650 kcal zilnic, spune dr. Gary Hunter, care studiază metabolismul uman în timpul efortului fizic la Universitatea Alabama din Birmingham. Şi cum 0,5 kg de ţesut adipos înmagazinează 3.500 kcal, poţi arde 1-2 kg de pe abdomen şi alte părţi în fiecare lună atunci cînd tragi serios de fiare.
Pentru a obţine aceleaşi rezultate de la o activitate de intensitate redusă, cum ar fi mersul pe jos, ar trebui să o practici 100 minute pe zi, de 7 ori pe săptămînă, conform studiilor lui Hunter.

Gantere împotriva bolilor

Existenţa modernă, indiferent că e vorba de muncă sau recreere, constă în mare parte din stat pe scaun. Spune-mi că nu e aşa... Acest lucru poate conduce la apariţia unor îmbolnăviri foarte periculoase: boli de inimă, hipertensiune arterială, diabet
zaharat, artrită. Mai mult decît atît, cancerul de co-lon, plămîni, rinichi şi rect se pare că se află într-o directă legătură cu sedentarismul, excesul de greutate sau ambele.
Multe din-tre aceste afecţiuni sînt un rezultat direct al scăderii progresive a masei musculare, for-ţei şi flexibilităţii, ce se instalează ca urmare a unei vieţi sedentare.
Atunci cînd muşchii încep să se hipotrofieze, metabolismul se încetineşte, grăsimea începe să se acumuleze şi treptat îţi pierzi abilitatea de a face confortabil anumite activităţi zilnice. Aşadar, nu face efort fizic, şi mai devreme sau mai tîrziu bolile
vor începe să te lovească.

Dar cum te-ar putea
ajuta ganterele? Exerciţiile cu gantere reduc riscul de boli cardiovasculare, tensiunea arterială, ameliorează toleranţa la glucoză (reducînd astfel riscul de diabet zaharat), previn cancerul (în special cel colonic, care pare a avea cea mai strînsă legătură cu statul pe fund cît e ziua de lungă) şi măresc forţa, dimensiunile şi flexibilitatea musculare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu