luni, 17 mai 2010

Smochinele detoxifica organismul si cresc imunitatea

Smochinele

au cel mai mare continut de fibre dietetice dintre toate fructele, alunele sau vegetalele uzuale. Continutul de fibra dietetica este cu 40% mai mare decat al pielitei stafidelor. Smochinele au cu pana la 1000% mai mult calciu decat alte fructe obisnuite. La greutate egala, au un continut de calciu chiar mai mare decat al laptelui integral. Smochinele au un continut de potasiu cu peste 50% mai mare decat al bananelor(considerate in general cea mai buna sursa de potasiu). Smochinele au un continut de proteina vegetala de aproape doua ori mai mare decat alte fructe uscate si de peste zece ori mai mare decat majoritatea fructelor proaspete. Smochinele au un continut ridicat de zaharuri naturale usor digerabile, ca glucoza si fructoza. Smochinele au un continut mai ridicat de minerale, inclusiv oligoelemente, decat fructele obisnuite. Smochinele au un nivel mai redus de calorii/gram de fibra dietetica decat alte fructe indragite si chiar mai redus decat aproape toate cerealele cu tarate. 
        Smochinele au doar 20-40 calorii/bucata, in functie de marime. Smochinele au un nivel mai ridicat de fibra pectica decat alte fructe. Aceasta fibra moale si solubila ajuta acorpul sa inlature reziduurile toxice si reduce nivelul colesterolului.
Smochinele se numara printre cele mai vechi remedii cunoscute in Orientul Mijlociu si in tarile din jurul Marii Mediterane.
Principalele virtuti
Smochinele au proprietati laxative si antiinflamatorii.Fructele sunt nutritive,bogate in elemente minerale,mai ales sub forma uscata.Usor de digerat,favorizeaza digestia prin aportul de enzime aproape identice cu cele digestive din organismul uman.In utilizare interna,smochinele amelioreaza functiile digestive,in special tranzitul intestinal.Au actiune tonica asupra sistemului nervos,contribuind la refacerea fortei intelectuale.Sunt recomandate persoanelor de varsta a treia,sportivilor(contin potasiu),convalescentilor si femeilor insarcinate. 




Smochinele, fructe foarte apreciate in antichitate, sunt foarte bune pentru sanatate, chiar daca foarte multi oameni nu cunosc acest lucru.

Aceste fructe contin fier, potasiu, fosfor, printre multe alte vitamine, informeaza Ehow.

Smochinele scad tensiunea arteriala, sunt bune pentru colesterol, in combaterea constipatiei, pentru bronsite, iritatii gastrointestinale si controleaza cresterea in greutate.

Trei smochine va pot oferi 20% din cantitatea de fibre necesare zilnic de 25 de grame.

Smochinele ajuta foarte mult in curele de slabire. Din moment ce fructele contin o cantitate mare de fibre raman in stomac mai mult timp impiedicandu-va sa simtiti nevoia de foame. Din moment ce sunt foarte dulci va impiedica sa simtiti nevoia de a consuma ceva dulce. In antichitate smochinele erau folosite ca indulcitor.

Daca mancati trei smochine proaspete veti lua din acestea 350 de miligrame de potasiu, aproximativ 10% din doza zilnica necesara. Daca consumati trei smochine uscate cantitatea de potasiu este mai mare, 400 miligrame. Potasiul este foarte important pentru controlul tensiunii arteriale. Oamenii care au inceput sa manance smochine au inregistrat o micsorare a tensiunii arteriale. Smochinele ajuta si la coagularea sangelui in organism.

Smochinele sunt bogate in vitamina B6. Odata cu inaintarea in varsta organismul nu mai absoarbe foarte bine vitamina B6. Suplimentele de B6 sunt bune, dar nu se compara cu smochinele naturale.

 Smochinele cresc pe copacul numit Ficus carica si sunt native din Orientul Mijlociu. In prezent la capitolul productie locul trei in lume este ocupat de California, dupa Turcia si Grecia.
Smochinele tind sa fie mai populare in forma lor uscata, deoarece smochinele in stare proaspata sunt foarte delicate si au tendinta de a se deteriora rapid.
Smochinele proaspete trec printr-o selectie atenta, fiind alese doar cele cu o culoare intensa, fara lovituri si care nu sunt siropoase.
Smochinele coapte nu ar trebui sa fie spalate decat inainte de consum. De asemenea, pastrate in frigider vor ramane in stare proaspata timp de aproximativ doua zile.
Smochinele necoapte ar trebui sa fie pastrate la temperatura camerei, ferite de lumina directa a soarelui.
Sunt bogate in zaharuri naturale simple, minerale si fibre. Smochinele uscate contin o cantitate impresionanta de 259 mg de calciu la 100 gr, in comparatie cu laptele integral, care are doar 118 mg.
De asemenea au fost mult timp venerate pentru proprietatile sale aparent afrodiziace.
Smochinele au o forma voluptuoasa, un miros si un gust dulce, sunt suculente si au fost fructele preferate ale Cleopatrei. Totodata in multe culturi sunt un simbol al fertilitatii.
Au un continut ridicat de minerale fata de celelalte fructe comune si sunt o sursa excelenta de potasiu si calciu, ajutand la protejarea densitatii oaselor. Mai contin magneziu, fier, cupru si mangan. Se stie ca potasiul din componenta smochinelor poate diminua cantitatea de calciu pierduta de organism din cauza consumului ridicat de sare de mare.
Au cantitati mai mari de fibre decat orice alt fruct uscat sau proaspat. Fibrele insolubile ofera protectie impotriva cancerului de colon si de san, in timp ce fibrele solubile ajuta la scaderea colesterolului din sange.
Dietele bogate in fibre pot ajuta la gestionarea greutatii si la controlul tensiunii arteriale. Pe langa aceasta, fibrele din smochine sunt un laxativ usor.
Contin si o cantitate mare de acizi grasi precum Omega-3 si Omega-6, acizi ce pot diminua riscul bolilor coronariene.
Sunt o sursa buna de flavonoide si polifenoli - antioxidanti gasiti in unele plante, care lupta cu radicalii liberi din organism.
Smochinele uscate contin si ele acizi grasi esentiali de Omega-3 si Omega-6 si pe langa capacitatea de a diminua riscul de boli coronariene, imbunatatesc si functia imuna.




In medicina chineza, smochinele sunt folosite pentru detoxificarea organismului. Crude sau uscate, smochinele au proprietati diuretice, laxative, emoliente. In acelasi timp, aceste fructe au efect remineralizant, tonifiant datorita bogatiei de vitamine si minerale.

Smochinele sunt o sursa buna de magneziu, indispensabil sistemului nervos, dar si de fier, necesar pentru formarea globulelor rosii si pentru transportul oxigenului in tesuturi. Datorita vitaminelor A, B, C, smochinele stimuleaza imunitatea si previn virozelor respiratorii.

In privinta continutului de vitamine si minerale exista unele diferente intre smochinele crude si cele uscate, acestea din urma fiind in avantaj. Astfel, 100 g smochine crude contin 20 mg magneziu, 54 mg calciu, 0,6 mg fier, 240 mg potasiu. Aceeasi cantitate de smochine uscate furnizeaza 62 mg magneziu, 160 mg calciu, 2,5 mg fier, 770 mg potasiu.

In acelasi timp, fibrele continute in smochine stimuleaza digestia, contribuie la eliminarea toxinelor si impiedica asimilarea grasimilor. De aceea, smochinele pot fi consumate in curele de slabire dar excluznad celelalte surse de carbohidrati - painea, orezul, pastele fainoase, produsele de patiserie.
 
Cum le puteti consuma
Smochinele se mananca atat in stare proaspata,cat si uscate.Fiind practic lipsite de orice aciditate,pot fi consumate la orice ora din zi si la orice masa.
Smochinele uscate,conservate fara adaus de zahar,pot fi consumate la fel casi curmalele,eventual in alternanta cu acestea,sau chiar amestecate cu ele.Consumul excesiv de smochine poate antrena o crestere importanta a glicemiei.

Compozitie(la 100 grame)
Energie (kcal) 52,0
Apa(g) 84,3
Proteine(g) 0,5
Glucide disponibile(g) 11,6
Fibre alimentare(g) 1,2
Lipide(g) 0,4
Magneziu(mg) 11,0
Fosfor(mg) 11,0
Calciu(mg) 12,0
Caroten(mcg) 32,0
Vitamina C(mg) 25,0
Vitamina E(mg) 0,1
Vitamina D(mcg) ----------
Vitamina B1(mg) 0,1
Vitamina B2(mg) ----------
VitaminaB3(mg) 0,2
VitaminaB5(mg) 0,2
Vitamina B6(mg) 0,1
Vitamina B9(mg) 15,9
Fier(mg) 0,4
  

Smochinele sint unele din fructele cele mai cunoscute in vechime. In Egipt, smochinul avea un sens initiatic, fructele fiind degustate de preoti, inainte de ceremonii. Ele mai erau utilizate in terapeutica. Pliniu, spre exemplu, recomanda smochinele, afirmind ca ele sint hrana atletilor. Smochinele sint tonifiante, nutritive, diuretice si laxative, fiind recomandate in astenii, stari acute, inflamatii urinare si pulmonare. Ele se recomanda copiilor, adolescentilor, convalescentilor, batrinilor si sportivilor.
100 de grame de smochine proaspete contin:
� Calorii: 54;
� Glucide: 12 g;
� Fibre: 2,5;
� Potasiu: 250 mg;
� Calciu: 42 mg;
� Magneziu: 20 mg.
100 de grame de smochine uscate contin:
� Calorii: 27;
� Glucide: 62 g;
� Fibre: 18,5;
� Potasiu: 983 mg;
� Magneziu: 70 mg.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu