luni, 17 mai 2010

Rezistent la orice tip de efort


Rezistent la orice tip de efort

Recunoscut pentru rolurile sale in care isi pune in evidenta calitatile fizice, Jason Statham mizeaza in primul rind pe anduranta. Invata de la cel mai bun cum poti rezista oricarui tip de solicitare.

Antrenamentul de anduranta poate fi rezumat in citeva idei simple. Iata la ce tipuri de effort se supune celebrul actor britanic, acum in filmari pentru cea de-a III-a parte a seriei Transporter. in aceasta luna il poti vedea
pe marile ecrane in super-productia Death Race (Cursa mortala), unde, fireste, isi pune in evidenta rezistenta fizica si psihica, de aceasta data in regimul de mare viteza al curselor de masini
.
Alterneaza antrenamentele lungi cu cele scurte si intense. Este un lucru de mult stiut ca, pentru a-ti dezvolta rezistenta, baza antrenamentului trebuie sa fie efortul de lunga durata la o intensitate medie. Acest gen de antrenamente are un efect decisiv asupra organismului, marindu-i capacitatea
de efort:
  • cresc numarul de mitocondrii (acele organite intracelulare unde se produce energia),
  • amelioreaza reteaua de vase capilare
  • maresc cantitatea de enzime implicate in metabolismul aerob.
De asemenea, eforturile medii, prelungite, imbunatatesc capacitatea corpului de a utiliza grasimea pentru producerea de energie, ceea ce creste rezistenta la efort a organismului. Desi in sporturile de anduranta 90-98% din efort este de natura aeroba, e de preferat sa te antrenezi si in regim anaerob, pentru a acoperi si diferenta pina la 100%. Asadar, integreaza in programul tau citeva sedinte de antrenament in care sa faci efort intens si de scurta durata, cum ar fi sprinturile.
Antrenamentul cu intervale este o alta idee buna - vei alterna perioade de efort mediu, cu perioade scurte, de efort intens.

Antreneaza-te afara

Pe cit posibil, antrenamentele de anduranta trebuie facute afara, in toate lunile, indiferent de conditiile meteo. Oriunde te-ai afla, poti gasi locuri de antrenament care sa iti faca antrenamentele solicitante si interesante. Daca participi la competitii, atunci cu atit mai mult trebuie sa te pregatesti in natura, pentru ca cele mai multe concursuri se desfasoara afara.
Daca te obisnuiesti (si) cu vremea proasta la antrenamente, atunci ai mai multe sanse sa obtii rezultate bune cind esti nevoit sa concurezi in astfel de situatii.

Nu te limita la o singura activitate fizica

Cross-training- ul este o metoda buna pentru a-ti mari rezistenta la efort. Cu alte cuvinte, un ciclist poate deveni mai performant daca alearga, inoata sau schiaza, bineinteles in completare la programul lui de antrenament de pedalare. Unul dintre avantajele crosstraining-ului este ca iti da libertatea de a-ti alege ceea ce iti place si iti da posibilitatea sa te antrenezi chiar si atunci cind vremea de afara este foarte rea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu