Caviarul, icrele nefecundate de sturion, este cel mai important şi cel mai scump produs obţinut de la sturioni. Cele trei varietăţi tradiţionale de caviar, dar şi cele mai scumpe sunt cele obţinute de la morun, nisetru şi păstrugă („Beluga”, „Osetra” şi respectiv „Sevruga”). Dar se mai obţin importante cantităţi de caviar de înaltă valoare de la sturionii crescuţi în ferme piscicole precum sturionul siberian (Acipenser baeri) şi sturionul alb (Acipenser transmontanus).
Este un produs cu înaltă valoare nutritivă, fiind foarte apreciat pentru compuşii săi: proteine, grăsimi, zaharuri, vitamine şi săruri minerale. 100 grame caviar conţine 2800 Kcal. Proteinele din caviar sunt: arginină, histamină, isoleucina, lizină, metionină. Grăsimile din caviar sunt alcătuite din: colesterol (25%) şi lecitină (75%). Următoarele vitamine sunt prezente: A, C, PP, B2, B6 şi B12.
Caviarul proaspăt se prepară din icrele întregi ale femelelor de sturion. Peştii sunt scoşi din plase şi transportaţi în laborator vii. Aici sunt imobilizaţi prin anestezie, nu ucişi, iar pachetele de icre (ovarele) sunt colectate. Anestezierea este fizică, prin lovirea cu atenţie a unui punct deasupra capului. Icrele trebuie colectate cât peştele este încă viu, altfel, după moartea peştelui fierea se sparge, dând gust amar icrelor. După recoltarea icrelor, acestea sunt cernute prin mai multe site pentru separarea pe dimensiuni şi de ţesutul ce le leagă. Dacă separarea pe sită se face cu grijă, icrele nu se sparg, rezultând un caviar de calitate superioară.
După acest proces, se amestecă cu sare apoi se pun într-o sită fină pentru a se usca. După uscare, se împachetează în cutii de sticlă, metal sau porţelan şi se pot consuma. Se păstrează refrigerate.
Factorii consideraţi determinanţi pentru calitatea caviarului sunt: uniformitatea şi consistenţa granulei, mărimea, culoarea, mirosul, aroma, luciul, fermitatea şi vulnerabilitatea corionului. Există trei categorii de caviar: Grad 1; Grad 2; Caviarul presat.
Caviarul de grad 1: denumit şi Standard 000 îmbină perfect toate proprietăţile: trebuie să fie tare, cu granule mari, delicat, corionul intact, culoarea şi aroma perfecte.
Caviarul de grad 2: este caviarul proaspăt, cu dimensiunea granulelor normale, culoare foarte bună şi gust fin.
Caviarul presat: sunt sparte mai mult de 35% din boabe, chiar înainte de a fi scoase din peşte. De aceea, acest caviar este tratat diferit. Este un amestec de Osetra şi Sevruga, lăptos şi moale, care va fi încălzit la 38oC în soluţie salină şi amestecat până absoarbe sarea şi revine la culoarea originală. Apoi este presat în pungi speciale din material textil, pentru eliminarea excesului de sare şi ulei. Acest tip de caviar conţine de patru ori mai multe icre decât caviarul proaspăt la aceeaşi greutate. Este mai uscat, se întinde mai bine şi e considerat o delicatesă, fiind mult mai aromat.
De asemenea, caviarul mai este categorisit şi după specia de sturion care îl produce.
Beluga
Caviarul de morun prezintă cel mai mare diametru, o culoare ce variază de la gri deschis, spre gri închis. Este apreciat pentru granulele mari de grăsime şi pieliţa delicată
Caviarul Beluga de Grad 1, este la rândul său împărţit pe trei categorii: Grad 000 - gri deschis, este cel mai valoros caviar, fiind de cea mai bună calitate; Grad 00 - gri mediu; Grad 0 - gri închis.
Cel mai scump caviar din lume, este numit Almas (în ruseşte însemnând diamant). Prezintă o culoare albă. Acesta provine de la morunii cu o vârstă de peste 100 de ani. Este şi o regulă care spune că un caviar cu cât este mai deschis la culoare, cu atât peştele e mai bătrân, iar gustul mai rafinat. Acest caviar este extrem de rar şi de scump. În Iran, se produce acest tip, fiind împachetat în cutii de aur de 24 de carate şi este vândut la preţul de 23.308$ per kilogram.
Acest tip de caviar se confundă din ce în ce mai des cu caviarul de cegă albinotică, acesta din urmă fiind de o culoare aurie, asemănătoare cojii de lămâie şi de dimensiunea icrelor de păstrugă.
Osetra
Acest caviar, provenit de la nisetru (Acipenser gueldenstaedti) are o culoare gri-brună închis, variind spre auriu. Este singurul caviar cu aromă de nuci.
Caviarul Osetra, Gradul 1, prezintă trei categorii:
Royal caviar: auriu, este cel mai râvnit caviar. Şansa de a fi găsit la nisetrii din mediul natural este de 1:1000, dar recent au apărut în acvacultură nisetrii „Golden caviar” care produc acest caviar de înaltă valoare economică.
Culoarea A: gri-auriu; Culoarea B: gri închis.
Sevruga
Prezintă o singură categorie, culoarea acesteia variind de la gri închis spre gri mai deschis. Are dimensiunea cea mai mică şi gustul fin, amintind de aroma untului.
Baerii Caviar
Fiind destul de recent inclus în marea familie a caviarului de lux, acest tip de caviar provenit de la sturionul siberian mai este denumit şi Osetra de sturion siberian. Este de culoare cenuşie spre brun-auriu. Gustul este curat, aromă fină de nuci şi de unt. Unii îl includ în aceeaşi categorie de calitate cu sevruga, iar alţii cu osetra. Cert este că sturionul siberian este printre primele 4 specii de sturioni în ceea ce priveşte valoarea economică a caviarului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu