Ce frumoasă este viaţa cand te scoli de dimineaţă.
Sunt foarte multe lucruri de facut cu viata noastra decat sa stam in pat mai mult decat avem nevoie!
Potrivit principiilor ayurvedice, felul în care îţi începi dimineaţa îţi consolidează rezistenţa organismului, fie ţi-o slăbeste.
Dă-te jos din pat înainte de răsărit!
Dă-te jos din pat cu cel puţin 15-30 de minute înainte de răsărit. De îndată ce atingi podeaua cu picioarele, contemplă nemişcarea cateva secunde apoi execută scurt exerciţiu de respiraţie sau o scurtă meditaţie. Bea un pahar de apă cu lămâie!
Principiile ayurvedice susţin că primul gând pe care îl avem în minte ne guvernează întreaga zi. Bea un pahar de apă călduţă aromată cu o felie de lămâie. Apa caldă are ca efect stimularea tractului gastrointestinal, iar lămâia este bogată în minerale şi vitamine şi ajută la eliminarea toxinelor din tractul digestiv.
Spală-te pe faţă cu apă rece!
Îngrijirea feţei la trezire pregăteşte pielea pentru toate provocările zilei (căldură, stres, poluare). Se recomandă stropirea feţei de şapte ori cu apă rece, dacă se poate netratată cu clor.
Curăţă-ţi limba!
Foloseşte un dispozitiv special sau o periuţă de dinţi care poate curăţa şi limba. Apoi strânge din dinţi de câteva ori, pentru a stimula meridianele energetice care trec prin gură. După periaj, clăteşte gura timp de 2-3 minute cu ulei cald de susan sau măsline.
Masează-ţi urechile!
Masajul urechii este o binefacere pentru întregul corp. Începe cu vârful urechii şi foloseşte degetul mare şi indexul pentru a masa marginea, coborând încet spre lobul urechii.
Hidratează-ţi ochii!
Dacă ochii sunt uscaţi sau iritaţi, acoperă-i cu felii de castravete sau vată îmbibată cu aloe vera, ceai rece de fenicul sau lapte. Întăreşte muşchii nefolosiţi ai ochilor şi stimulează nervul optic printr-un exerciţiu simplu. Roteşte ochii în sus şi în jos, în lateral şi pe diagonală. Roteşte-i în sensul acelor de ceasornic şi apoi în sens invers. La sfârşit, strânge cu putere din pleoape şi apoi relaxează-te. Repetă exerciţiul de câteva ori.
Nu sări peste micul dejun!
Nu este înţelept să sari peste micul dejun, dar nici să-l transformi în „marele dejun”. O masă uşoară nu va suprasolicita focul digestiv, care îşi atinge nivelul maxim abia la prânz. Începe ziua cu fructe, suc de legume, iaurt sau cereale integrale.
Exista un set de reguli - Dinacharya - mentionate in textele vedice, care, respectate zilnic, promoveaza sanatatea, longevitatea si o stare generala de bine. Descrierile din textele ayurvedice sunt realizate pentru tarile tropicale. Asadar, pentru a le aplica in alte tari, cu climat diferit, este necesara operarea anumitor schimbari, in conformitate cu principiile generale ayurvedice. Iata care sunt sfaturile specialistilor 121 in ayurveda pentru o viata plina de armonie
Irina Lupascu, specialist 121 in ayurveda
1. Trezirea inainte de rasaritul soarelui
Principiul care se afla la baza acestei cerinte rezida in faptul ca cina trebuie consumata in preajma momentului de apus al soarelui, apoi sunt necesare 2-3 ore pentru efectuarea digestiei si asimilarea hranei si, in fine, apoi este nevoie de circa 6-7 ore de somn in mod normal. Este necesar un timp suficient atat pentru efectuarea digestiei, cat si pentru odihna. Asadar, la noua ore dupa cina poate avea loc trezirea (si ridicarea din pat!). Un alt aspect important tine de faptul ca inainte de rasaritul soarelui este perioada vata: in mod normal, daca sunt respectate toate cerintele, fiinta se trezeste vioaie si energica dimineata. Mai mult, vata ajuta la eliminarea produselor de excretie rezultate in urma digestiei. Vata doaa este direct implicata in procesul excretiei, iar in perioada sa de predominanta, eliminarile sunt stimulate. Un organism curat si revigorat asigura o minte pura si puternica.
2. Purificarea organismului
- evacuarea produselor reziduale din intestine
-purificarea limbii
Daca digestia nu a fost complet realizata, reziduurile existente in intestine isi vor reflecta prezenta la nivelul limbii. In timpurile stravechi, in India, oamenii utilizau betisoare sau instrumente din cupru pentru raclarea blanda a limbii. Astazi, se poate utiliza orice alt instrument adaptat acestui scop (precum o lingurita sau lingura sau chiar si mediusul [n.r. degetul mijlociu al mainii]).
-curatarea cavitatii bucale
Majoritatea afectiunilor cavitatii bucale, ale dintilor si ale gingiilor sunt produse de prezenta mucozitatilor si de persistenta gustului dulce. Din pacate, majoritatea pastelor de dinti au gust predominant dulce. Este sanatos sa fie utilizate preparate care reunesc gusturile astringent, picant si amar. Astfel, se pot realiza preparate purificatoare pe baza de plante amare si astringente, care vor curata mult mai bine dintii. De altfel, se poate utiliza pentru aceasta operatiune de curatire a dintilor si un deget, care va permite, in acelasi timp, si efectuarea unui masaj bland al gingiilor. Gustul amar va determina curatirea cavitatii bucale, dar nu si a limbii.
In anumite zone din India locuitorii se servesc de un betisor rupt dintr-un copac de esenta amara, pe care il zdrobesc la un capat si-l folosesc drept periuta de dinti, fara a-si rani gingiile (se poate si mesteca acel capat de betisor, pentru a-i conferi forma si textura dorita).
-curatarea gatului
In acest scop se poate recurge la gargara (gandusa). Se umple cavitatea bucala cu apa suportabil de fierbinte si se mentine astfel o scurta perioada sau se aduce o cantitate mai mica de apa fierbinte in gat, prin inclinarea capului pe spate. Acest al doilea tip de gargara este benefic dupa fiecare masa, mai ales dupa cina.
-curatarea nasului
Purificarea cailor nazale se realizeaza prin instilarea catorva picaturi de ulei in nari.
-curatarea ochilor
Se poate utiliza apa de trandafiri, lapte, infuzie de dracila, chiar si miere (care, insa, determina o senzatie de arsura si trebuie utilizata cu precautie) sau zeama de lamaie (care este chiar mai intens arzatoare decat mierea). Ochii trebuie purificati in fiecare dimineata. Remediile descrise mai sus sunt utilizate in mod uzual in cazul diferitelor afectiuni oculare.
Se poate folosi apa calduta, care va fi turnata in causul palmei si se va imbaia ochiul in aceasta, pentru a-l curata (Atentie, apa fierbinte afecteaza ochii, asadar nu va fi utilizata!).
3. exercitiul fizic
Nivelul de efort care trebuie depus va aduce organismul in starea de usoara oboseala. Exercitiul fizic se realizeaza in asa fel incat sa fie solicitata doar jumatate din capacitatea energetica a organismului. Aceasta se poate aprecia prin aparitia transpiratiei pe frunte si la nivel axilar, precum si prin senzatia de incalzire corporala care apare. Uscarea gurii reprezinta un semn care indica depasirea jumatatii capacitatii de efort. Exercitiul fizic este mai eficient daca este efectuat la domiciliu. Exista persoane care nu vor putea realiza exercitii fizice in ortostatism si atunci acestea vor fi sfatuite sa efectueze exercitiile din pozitia sezand in pat (prin contractii si solicitari musculare si articulare specifice), dar nu trebuie sa renunte sub niciun motiv la aceasta secventa a regimului zilnic.
Este necesar sa nu se ajunga la excese, deoarece astfel pot fi afectate anumite tipuri de tesuturi (ca de exemplu, in cazul exercitiului fizic: majja, asthi etc.). Exercitiul fizic excesiv poate conduce la instalarea tusei, a vomismentelor, a febrei si a afectiunilor osteo-articulare.
Exercitiul fizic se va realiza pe stomacul gol si cu intestinele golite. Daca se recurge la efort fizic sistematic pe timpul serii, el va fi realizat dupa efectuarea digestiei. In felul acesta oxigenul absorbit va fi uniform distribuit in intreg organismul. Daca fecalele nu au fost evacuate, oxigenul nu va patrunde in intestine. Un exercitiu fizic corect realizat va conferi mai multa vigoare si va stimula apetitul. Aceste exercitii fizice nu vor fi practicate de copiii prea mici, de persoanele in varsta, de cei care sufera de indigestie, flatulenta etc.
4. masajul bland
Automasajul poate fi realizat cu orice tip de ulei aflat la indemana. Se vor executa miscari blande de frictiune a pielii pana la absorbtia completa a uleiului in piele. Anumitor parti corporale trebuie sa li se acorde o atentie sporita, fiind masate mai insistent; aceste parti sunt capul, regiunea lombara si picioarele (toate acestea fiind solicitate mai mult decat altele). Masajul cu ulei este denumit abhyanga (abhi = spre toate directiile; anga = corp; asadar, abhyanga reprezinta aplicarea de ulei din toate directiile, pentru o buna patrundere a acestuia in corp). Masajul capului va ameliora starea de sanatate a pielii, va revigora trupul si va intari vederea. Acest tip de masaj pacifica vata, confera un somn de buna calitate, actioneaza benefic asupra muschilor si a pielii.
Pielea are 7 niveluri sau straturi. Uleiul penetreaza primul strat in circa trei minute, apoi fiecare strat va fi penetrat in cate 1-2 minute. Astfel, in aproximativ 12 minute, uleiul va penetra complet cele 7 straturi ale pielii. Dupa aceasta se poate face dus. Un masaj special trebuie efectuat la nivelul capului, al picioarelor si al regiunii lombare.
Contraindicatii pentru abhyanga: febra, indigestie, sinuzita, tuse, prezenta de mucus (nu doar ca acumulare locala), tuse, stare de moleseala, lipsa apetitului. Se poate efectua masaj inainte sau dupa exercitiul fizic, aceasta nefiind o secventa rigid precizata.
5. dusul
Dusul (snana): se poate realiza cu pulberi de plante sau sapunuri naturale. Acestea indeparteaza excesul de ulei si inmoaie pielea. In cadrul procedeului numit udvartana, pulberea din plante devine o pasta prin prelucrarea cu lapte (in anotimpul iernii) sau cu apa (vara). Aceasta pasta se va aplica pe corp si se va frictiona bland pielea, iar stratul aplicat pe piele se va indeparta ulterior cu ajutorul dusului. Aceasta va lichefia grasimea corporala si va reduce kapha. Dusul trebuie sa fie fierbinte de la umeri in jos si caldut la nivelul capului. Expunerea directa a ochilor si parului la caldura excesiva poate conduce la instalarea unor afectiuni. Dusul elimina impuritatile, curata canalele corporale, mareste apetitul, energizeaza, revigoreaza si confera un somn de buna calitate. Este un remediu bun in cazurile de insomnie, mai ales daca este combinat cu masajul.
In cazul practicarii udvartana, se poate utiliza un amestec de plante precum: lemnul de santal, turmeric, dracila (daruharidra), lemn dulce sau un amestec din pulbere de linte + turmeric + lapte. O alta reteta consta in: piper negru, piper verde, piper lung (pippali), obligeana (vaca) si miere. Pielea va fi frictionata cu acest amestec. Pe timpul iernii se va utiliza un mediu mai vascos.
Masajul cu aceste tipuri de amestecuri este util atat pentru ten, cat si pentru pielea intregului corp.
Iarna, dusul se poate efectua de la gat in jos. Dusul nu va fi efectuat in cazul urmatoarelor afectiuni: raceala, sinuzita, diaree, intoxicatie alimentara, indigestie si boli ale ochilor, ale cavitatii bucale si ale urechilor.
Iti dorim o viata lunga si multa sanatate!
Automasajul poate fi realizat cu orice tip de ulei aflat la indemana. Se vor executa miscari blande de frictiune a pielii pana la absorbtia completa a uleiului in piele. Anumitor parti corporale trebuie sa li se acorde o atentie sporita, fiind masate mai insistent; aceste parti sunt capul, regiunea lombara si picioarele (toate acestea fiind solicitate mai mult decat altele). Masajul cu ulei este denumit abhyanga (abhi = spre toate directiile; anga = corp; asadar, abhyanga reprezinta aplicarea de ulei din toate directiile, pentru o buna patrundere a acestuia in corp). Masajul capului va ameliora starea de sanatate a pielii, va revigora trupul si va intari vederea. Acest tip de masaj pacifica vata, confera un somn de buna calitate, actioneaza benefic asupra muschilor si a pielii.
Pielea are 7 niveluri sau straturi. Uleiul penetreaza primul strat in circa trei minute, apoi fiecare strat va fi penetrat in cate 1-2 minute. Astfel, in aproximativ 12 minute, uleiul va penetra complet cele 7 straturi ale pielii. Dupa aceasta se poate face dus. Un masaj special trebuie efectuat la nivelul capului, al picioarelor si al regiunii lombare.
Contraindicatii pentru abhyanga: febra, indigestie, sinuzita, tuse, prezenta de mucus (nu doar ca acumulare locala), tuse, stare de moleseala, lipsa apetitului. Se poate efectua masaj inainte sau dupa exercitiul fizic, aceasta nefiind o secventa rigid precizata.
5. dusul
Dusul (snana): se poate realiza cu pulberi de plante sau sapunuri naturale. Acestea indeparteaza excesul de ulei si inmoaie pielea. In cadrul procedeului numit udvartana, pulberea din plante devine o pasta prin prelucrarea cu lapte (in anotimpul iernii) sau cu apa (vara). Aceasta pasta se va aplica pe corp si se va frictiona bland pielea, iar stratul aplicat pe piele se va indeparta ulterior cu ajutorul dusului. Aceasta va lichefia grasimea corporala si va reduce kapha. Dusul trebuie sa fie fierbinte de la umeri in jos si caldut la nivelul capului. Expunerea directa a ochilor si parului la caldura excesiva poate conduce la instalarea unor afectiuni. Dusul elimina impuritatile, curata canalele corporale, mareste apetitul, energizeaza, revigoreaza si confera un somn de buna calitate. Este un remediu bun in cazurile de insomnie, mai ales daca este combinat cu masajul.
In cazul practicarii udvartana, se poate utiliza un amestec de plante precum: lemnul de santal, turmeric, dracila (daruharidra), lemn dulce sau un amestec din pulbere de linte + turmeric + lapte. O alta reteta consta in: piper negru, piper verde, piper lung (pippali), obligeana (vaca) si miere. Pielea va fi frictionata cu acest amestec. Pe timpul iernii se va utiliza un mediu mai vascos.
Masajul cu aceste tipuri de amestecuri este util atat pentru ten, cat si pentru pielea intregului corp.
Iarna, dusul se poate efectua de la gat in jos. Dusul nu va fi efectuat in cazul urmatoarelor afectiuni: raceala, sinuzita, diaree, intoxicatie alimentara, indigestie si boli ale ochilor, ale cavitatii bucale si ale urechilor.
Iti dorim o viata lunga si multa sanatate!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu