Cardio, antrenament pentru creier
Ultimele cercetari ştiinţifice arata ca exista o legatura directa intre exerciţiile cardio şi imbunataţirea funcţiilor mentale. Sa fie oare acest motivul pentru care cei mai de succes oameni - de la oameni politici la actori si staruri hip-hop - fac antrenamente aerobe foarte solicitante?
Mai important decit atit: tu de ce nu faci?
De ani buni, exerciţiile cardio sint apreciate pentru numeroasele beneficii pe care la aduc sanataţii; nu este nici o exagerare daca spun ca reduc riscul pentru aproape orice boala cunoscuta. Iar acest lucru este adevarat in special in cazul bolilor cardiace. Efectele antrenamentului cardio se intind mult mai mult decit "simpla" normalizare a profilului lipidic şi a valorilor tensiunii arteriale. De fapt, se poate spune ca iţi face tot atit de mult bine la cap, ca şi la inima; poate chiar mai mult.
Sigur, condiţia sa fizica s-a imbunataţit semnificativ, dar mai mult decit atit a observat ca mintea a inceput sa-i funcţioneze la nişte parametri pe care nici nu ii visa inainte. in acel moment s-a intors la munca. Şi cum Haig s-a intors ca preşedinte, compania sa, Haig Security System, a fost revigorata de catre antrenamentele facute, la fel cum se intimplase şi cu corpul sau. "Nu exista nici o coincidenţa ca am crescut valoarea companiei in ultimii doi ani mai mult decit in ultimii 10."
Cum sa devii mai destept in 30 de minute
Nu e vorba de acea deşteptaciune pe care o obţii atunci cind inveţi ceva nou, cum ar fi sa repari un motor sau sa rezolvi ecuaţii complicate. Ma refer la ameliorarea funcţiilor de baza ale creierului, acele funcţii cognitive care ne ajuta sa luam decizii corecte, sa gindim mai repede, sa fim mai productivi şi mai inventivi. Daca vrei sa vorbim in termeni pragmatici, este acea inteligenţa care te ajuta sa faci mai mulţi bani. Şi tot ce trebuie sa investeşti este o jumatate de ora, 300-400 de calorii şi vreo 2-300 RON pentru o pereche buna de pantofi de sport.De ani buni, exerciţiile cardio sint apreciate pentru numeroasele beneficii pe care la aduc sanataţii; nu este nici o exagerare daca spun ca reduc riscul pentru aproape orice boala cunoscuta. Iar acest lucru este adevarat in special in cazul bolilor cardiace. Efectele antrenamentului cardio se intind mult mai mult decit "simpla" normalizare a profilului lipidic şi a valorilor tensiunii arteriale. De fapt, se poate spune ca iţi face tot atit de mult bine la cap, ca şi la inima; poate chiar mai mult.
Richard Haig crede acest lucru
Atunci cind s-a retras mai devreme din poziţia de preşedinte al uneia dintre cele mai mari firme de securitate de pe Coasta de Est, Haig era asigurat din punct de vedere financiar pentru tot restul vieţii. La 38 de ani şi-a propus sa "intinereasca", insa dupa ce a incercat o mulţime de metode şi s-a plictisit, a descoperit o noua provocare: antrenamentul cardio. A inceput cu o plimbare zilnica de 3-4 km şi a ajuns sa duca un stil de viaţa similar atleţilor de ultraanduranţa, in mai puţin de un an - a participat chiar şi la o cursa de 100 km,in scopuri caritabile.Sigur, condiţia sa fizica s-a imbunataţit semnificativ, dar mai mult decit atit a observat ca mintea a inceput sa-i funcţioneze la nişte parametri pe care nici nu ii visa inainte. in acel moment s-a intors la munca. Şi cum Haig s-a intors ca preşedinte, compania sa, Haig Security System, a fost revigorata de catre antrenamentele facute, la fel cum se intimplase şi cu corpul sau. "Nu exista nici o coincidenţa ca am crescut valoarea companiei in ultimii doi ani mai mult decit in ultimii 10."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu